Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, petrol fiyatlarının 2009’dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesine rağmen ABD ve dünya ekonomik görünümü ile ilgili güvenli duruşunu koruduğunu söyledi.

Bullard, Cuma günü SiriusXM Business Radio’suna verdiği röportajda, “Küresel büyüme ile ilgili pek çok endişe olduunu biliyorum. Bunları çoğu Çin’den kaynaklanıyor. Bu konuda piyasadan daha iyimser olabilirim” dedi.

FOMC’un oy hakkına sahip üyelerinden olan Bullard, Fed’in hisse senedi piyasalarına dorudan tepki vermediğini belirtti. Standard & Poor’s 500 Endeksi bu hafta 3 yılın en kötü haftasını geçirdi.

Bullard, “Büyüme tarafında görünüm görece iyi ve ikinci yarı yılda genişlemenin trendin yukarısında olması yüksek ihtimal dahilinde. ABD iş gücü piyasalarının son iki yıldaki performansı çok iyiydi” diye konuştu.

Fed’in finans piyasalarına  doğrudan tepki vermediğini söyleyen Bullard, Fed’in öte yandan değişmesi haline ekonomik görünümden etkilendiğini ifade etti. Bullard, petrol fiyatlarında geçtiğimiz yıl yaşanan düşüşün arzdaki artıştan kaynaklandığını, küresel talebin gerilemesinden kaynaklanmadığını söyledi.

Bullard , “Sıfır seviyesinde aşırı uzun süre kalmanın tehlikeleri ile ilgili konuşmuştum. Enflasyonun, emtia fiyatlarındaki düşüşün geçici etkilerinin ortadan kaybolması ile birlikte yüzde 2’lik hedefe yöneleceği konusunda güvenli tavrımı koruyorum. FOMC tarafından faiz ile ilgili henüz karar verilmedi. İş gücü piyasasında kümülatif pek çok ilerleme var ve bence petrol fiyatlarındaki düşüş görmezden gelinebilir” dedi.