Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed politika yapıcıları faiz artırımının bu yıl gerçekleşebileceği sinyali verdiler ancak yetkililerin planları tahvil piyasası tarafından incelemeye tabi tutuluyor.

Hisse senetlerinin bu hafta gerilemesi ve petrolün 2009’dan bu yana ilk kez varil başına 40 doların altına düşmesi ile birlikte ABD Hazine tahvili yatırımcılarının varlıklarının değeri, Bank of America Merrill Lynch tahvil endeksine göre, 67 milyar dolar genişleyerek Temmuz başından bu yana en büyük artışı gösterdi. Emtia fiyatları ve enflasyon beklentilerinde düşüş küresel talebin zayıfladığı sinyali verdi. Bu da tahvillerin görünümünü destekledi.

Traderlar, Fed’in faizi bu yıl artıracağına dair beklentilerini düşürdü. Fed’in Temmuz ayı toplantı tutanaklarına göre yetkililer, uluslararası gelişmelerden kaynaklanan dezenflasyonal baskıya karşı yanıt verme güçleri ile ilgili tartışmalar yaptı. Yetkililer ayrıca sıfıra yakın seviyedeki gösterge faiz oranında prematür bir politika sıkılaştırması yapılmasının riskleri ile ilgili konuştu. Tutanaklar, borçlanma maliyetlerindeki artışın yakın olduğu ile ilgili net bir sinyal arayan traderları hayal kırıklığına uğrattı.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi bu hafta 0.16 yüzde puan gerileyerek yüzde 2.04 seviyesine indi. Ağustos 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı bu periyotta yaklaşık 1 1/2 veya 1,000 dolar nominal değerde yaklaşık 15 dolar artış ile 99 21/32 oldu.