Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışan personelin döner sermaye tavan katsayısının 1,50'den 1,70'e çıkarılmasını ve hizmet alanı kadro unvan katsayılarının 0,05 puan artırılmasını sağladıklarını bildirdi.

Yalçın, yaptığı yazılı açıklamada, Kamu İşveren ile Kamu Görevlileri Sendikaları heyetleri arasında anlaşmayla sonuçlanan görüşmelerin ardından imzalanan toplu sözleşme metninde özel hizmet tazminatı yansıtma oranlarının artırıldığını ve memur emeklilerinin maaşlarına ayrıca 100 lira zam yapıldığını belirtti.

Emekli kamu görevlilerinin maaş artışının yanında emekli ikramiyelerinde de 3 bin 765 lira artış sağlandığına dikkati çeken Yalçın, emeklilere yapılan zam oranının yüzde 19,1'e denk geldiğini kaydetti.

Gelecek yıldan itibaren uygulanmak üzere sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi için "Bilim Kurulu" oluşturulmasına da karar verildiğini vurgulayan Yalçın, "Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışan personelin döner sermaye tavan katsayısının 1,50'den 1,70'e çıkarılmasını ve hizmet alanı kadro unvan katsayılarının 0,05 puan artırılmasını sağladık" ifadesini kullandı.

Yalçın, "Cuma namazına gitmek isteyenlerle ilgili düzenleme, ibadet hürriyetine ilişkin önemli bir kazanım" değerlendirmesinde bulundu.

Öğretmenlere müjde

Açıklamaya göre, imzalanan sözleşmenin ardından 5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisini ilgilendiren 212 kazanım elde edildi. Kazanımların bütçeye getirdiği yük ise 20 milyar lirayı buldu.

Sözleşme gereği 2016 için yüzde 6+5 ve 2017 için yüzde 4+3 oransal zammın yanı sıra enflasyon farkı da ödenecek. Görüşmelerin ilk günü mutabakata varılan ilave bir derece ve eş durumu özrüne ilişkin hükümler de sözleşmede yer aldı. Buna göre, 2005'ten sonra göreve başlayan kamu görevlilerine ilave 1 derece verilecek ve eş durumu özrü süresi 3 yıldan 1 yıla indirilecek.

2016 yılı için nöbet tutan öğretmenlere aylık brüt 98 lira, 2017 yılı için 140 lira nöbet ücreti ödenecek. Öğretmenlerin sınav görevine ilişkin düzenleme ile sınav ücretinde yüzde 271 artış sağlandı.

Sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle daha önce MEB'in merkezi sınavlarında 45 lira olarak ödenen oturum başı ücreti 122 liraya çıkarıldı. Düzenlemeye göre hafta sonu 4 oturumda görev alan bir öğretmen, 480 liraya kadar sınav ücreti alabilecek.

Toplu sözleşmeye göre, kamu görevlilerinin aylıklarında 2016'nın birinci 6 aylık dönemi için yüzde 6, ikinci 6 aylık dönemi için ise yüzde 5 olmak üzere kümülatif yüzde 11,3 oranında artış sağlanacak

Kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına yönelik mali ve sosyal haklarına ilişkin 2016-2017 yıllarını kapsayan 3. dönem toplu sözleşme, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, kamu görevlilerinin aylıklarında 2016'nın birinci 6 aylık dönemi için yüzde 6, ikinci 6 aylık dönemi için ise yüzde 5 olmak üzere kümülatif yüzde 11,3 oranında artış yapılacak.

2017'nin birinci 6 ayı için yüzde 3, ikinci 6 aylık dönemi için ise yüzde 4 olmak üzere kümülatif yüzde 7,1 artış olacak. Bu artışa ilave olarak her iki yılda da enflasyon oranının yapılan maaş artış oranını aşması durumunda ortaya çıkan enflasyon farkı da kamu çalışanlarına ayrıca ödenecek.

2015'in Eylül ayından geçerli olmak üzere memur emeklilerinin tazminatlarında yapılacak düzenlemeyle memur emekli aylıklarında ortalama 100 lira artış sağlanacak. 2005 yılından sonra göreve başlayan kamu çalışanlarına ilave bir derece verilecek.

Öğretmenlere 98 liraya kadar nöbet ücreti

Öğretmenlere 2016 yılında aylık brüt 98 liraya kadar, 2017 yılında da aylık brüt 140 lira nöbet ücreti ödenecek. Hafta sonlarında merkezi sınavlarda görevlendirilen öğretmenlerin sınav ücretleri 58 liradan, 132 liraya çıkarılacak.

Toplu sözleşmede, öğretmenlere öğretim yılına hazırlık ödeneği de belirlendi. Buna göre, öğretmenlere 2016 yılında bin lira, 2017'de bin 50 lira olarak ödenecek.

Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan bazı personel için döner sermaye ek ödeme tavan katsayısı artırıldı. Başta sağlık personeli olmak üzere hizmet kollarında yetkili sendikalarca gündeme getirilen fiili hizmet zammı talebini değerlendirmek üzere bir "Bilim Kurulu" oluşturulacak.

Memur kadrolarına geçiş çalışması yapılacak

Kamu kurum ve kuruluşlarının fabrika, şantiye, atölye, çiftlik ve arazi gibi işçi istihdamının zorunlu olduğu yerlerde istihdam edilen işçiler hariç olmak üzere ilgili yer ve birimlerinde memur veya sözleşmeli personel eliyle yürütülmesi gereken işlerde sürekli işçi kadrolarında çalışmakta olanların KİT'lerde sözleşmeli personel pozisyonlarına, diğer idarelerde ise memur kadrolarına geçirilebilmeleri konusunda çalışma yapılacak. 4/C'li geçici personele 150 lira ek ödeme yapılacak.

Yurtdışı teşkilatlarından görevli sözleşmeli personele aile yardımı ödeneği verilecek. Eş durumu tayinlerinde istenen 3 yıl sigortalılık şartı 1 yıla indirildi. Şef, mübaşir, sivil savunma uzmanı, KİT'lerdeki mühendis ve mimarla koruma ve güvenlik görevlilerinin tazminatlarında da ilave artışlar sağlandı.

Cuma günleri öğle tatilinin, ibadet hürriyetini engellemeyecek şekilde düzenlenmesine yönelik çalışma yapılacak.

Tapu müdürlükleri, vergi daireleri ve sosyal güvenlik merkezlerinde yoğun olarak çalışılan birimlerdeki personele fazla çalışma ücreti getirildi.

AA