Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17.50'de güncellendi)

Dolar, euro ve yen karşısında yedi ayın en düşük seviyesine geriledi. Küresel piyasa hisse senetlerinin düşüşe geçmesiyle traderlar, Fed’in gelecek ay faiz artırımına gitmekten kaçınacağını düşünüyor.

Dolar Ocak ayından bu yana en düşük seviyede seyrederken, emtia ve hisse senedi fiyatlarındaki düşüş, 11 Ağustos’ta Çin’in şok devalüasyonunun ardından başlayan gelişen piyasa para birimlerindeki değer kaybını derinleştirdi.

Amsterdam’daki ABN Amro Bank NV kur stratejistlerinden Georgette Boele, “Piyasalar Çin’in büyüme görünümü  ve bunun dolar üstündeki olası etkileri yüzünden çok gergin” dedi.

Dolar euro karşısında, 1.1714 dolar ile 15 Ocak’tan bu yana en düşük seviyeye inmesinin ardından yüzde 2.4 gerileyerek New York saati ile 09.23’de 1.1663 dolardan işlem gördü. Dolar yen karşısında ise 116.18 yen ile 16 Ocak’tan beri en düşük seviyede işlem görmesinin ardından, yüzde 3.8 düşerek 117.44 yen oldu.

Frankfurt’taki Commerzbank AG’nin kur stratejistlerinden Esther Reichelt, “Herkes, şu an Çin’in ABD üzerindeki etkilerinin ne olacağı hakkında endişeli. Euronun, İsviçre frangı ve Amerikan doları karşısında yükselebildiğini görmek ilginç. Dolar tarafında ise Fed’in faiz artırımı döngüsünü erteleyebileceği endişesi söz konusu” şeklinde konuştu.

(17.50'de güncellendi)