Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:55'te güncellendi)

Satış dalgası küresel piyasaları sarsarken, güvenli liman niteliğindeki varlıklar dışında tüm piyasalardaki satışlar yoğunlaştı.

ABD hisse senetleri sert düşüşler gösterdi ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi günü düzeltme durumunda kapanmaya yöneldi. Çin hisse senetleri 2007'den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirirken, Almanya'da hisseler ayı piyasasına girdi ve emtia grubu 16 yılın en düşük seviyesine geriledi. Yen güç kazandı ve 10 yıl vadeli Hazine tahvilleri Nisan ayından bu yana ilk kez yüzde 2 seviyesinin altına indi.

Holland & Co.'nun başkanı Michael Holland, "Kuşku yok ki panik bu piyasada paniği getiriyor," dedi ve "Kara Cuma diyordunuz. Oysa bu sabah ABD'de Kara Pazartesi başlıyor. Bu psikolojik bir durum. yaygın ve her yerde" şeklinde görüş bildirdi.

Küresel hisse senetlerinin toplam değeri, Çin'in yuanı beklenmedik bir şekilde devalüe etmesinin, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde yavaşlamanın düşünülenden daha derin olabileceği endişelerini artırmasının ardından 5 trilyonun üzerinde eridi. Bu satış dalgası, küresel ekonominin, Eylül ayında bir artış olma ihtimali azalsa bile, ABD'nin faiz artırımı ile başa çıkacak denli güçlü olduğuna ilişkin güveni sarsıyor.

S&P 500 Endeksi New York saati ile 09:38'de yüzde 4.6 aşağıda seyrediyordu ve bunun sonucu Mayıs ayı zirvesinden bu yana kayıp yüzde 10'u aştı. Dpw Jones Endeksi kaybının bir kısmını geri almadan önce 1,000 puan kadar düştü. Avrupa hisse senetleri yüzde 7.3 ile 2008'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 6 gheriledi ve düşüşünü yedinci güne taşıdı. Brent petrolünün fiyatının varil başına 45 doların altına inmesi ile birlikte, ham madde üreticileri düşüşlere öncülük etti. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi yüzde 1.97'ye kadar indi.

Dusseldorf, Almanya'da Lampe Asset Management GmbH'den Michael Woischneck, "Herkes satıyor görünüyor ve panik var," dedi ve "Artık rasyonel bir seçenek yok, rasyonel bir tepki yok. Amerikalılar Avrupa satışlarına katılacak" görüşünü savundu.

Şanghay'da Heqitongyi Asset Management Co. şef yatırım yetkilisi Chen Gang, "Bu gerçek bir felaket ve hiçbir şey bunu durduracak gibi görünmüyor" dedi.

Johannesburg'dan Vunani Private Clients para yöneticilerinden Michele Santangelo, "Müşterilerimizden çok sayıda telefon alıyoruz," dedi ve "Çok fazla satış görüyorsunuz, insanlar satmış olmak için satış yapıyor ve piyasadan çıkmak istiyor" yorumunda bulundu

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. dinamik varlık tahsisi müdürü Nader Naeimi, "Durum muhtemelen, düzelmeden önce daha kötüye gidecek," dedi ve "Çin'de faiz indirimleri ve politika gevşemesine ihtiyaç var. Aynı zamanda, durum daha kötüye gidebilir. Fed konusunda daha açıklık görmek zorundayız" şeklinde görüş bildirdi.

(16:55'te güncellendi)