Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol Londra'da, İran'ın petrol üretimini artıracağını tekrarlaması ve ABD'de petrol aramalarının yavaşlama işaretleri vermemesinin etkisi ile, Mart 2009'dan bu yana ilk kez varil başına 45 doların altına indi.

Brent petrol yüzde 2.7 düştü ve yüzde 7.3'lük son beş ayın en hızlı haftalık kaybını daha da genişletti. İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, bakanlığın haber sitesinde, İran'ın piyasa payını korumak için "ne maliyette olursa olsun" üretimi artıracağını kaydetti. ABD'de aktif petrol kuyusu sayısı, Cuma günkü Baker Hughes Inc. verilerine göre, son sekiz haftanın yedisinde yükseldi.

Petrolde kötüleşen küresel arz kötümserliği artırdı ve fiyatların Mayıs ayından bu yana yüzde 30 düşmesine neden oldu. Bu durum, hedge fonların yükseliş yönlü bahislerini son beş yılın en düşük seviyesine indirmesine neden oldu. İran, üretimini artırarak, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) önde gelen üyeleri arasına girerken, ABD'de petrol stokları son beş yılın mevsimsel ortalamasının yaklaşık 100 milyon varil üzerinde.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, "İran'a ilişkin devam eden endişeler ve petrol piyasasının yeniden dengeye kavuşmasının beklenenden daha fazla sürebileceği riski açık bir şekilde artıyor," dedi ve "Önümüzdeki ay, ABD'de otomobil kullanmanın zirveye ulaştığı dönem sona erecek. Bu durum temel göstergeler için iyi değil" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.22 dolar düşerek varil başına 44.24 dolara kadar indikten sonra, Sydney saati ile 13:45'te 44.45 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 1.16 dolar kayıpla 45.46 dolara inmişri. Avrupa'nın gösterge petrolü Brent ile ABD göstergesi WTI arasındaki fiyat farkı 5.10 dolar seviyesinde.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.45 dolar ya da yüzde 3.6 düşerek varil başına 39 dolara geriledi ve Şubat 2009'dan bu yana güniçi en düşük seviuyesini gördü. Fiyatlar geçen hafta yüzde 4.8 düştü ve düşüşünü sekizinci haftaya taşıyarak 1986'dan bu yana en uzun haftalık kayıp serisini yaşadı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın iki katıydı.