Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Wyoming, Jackson Hole’de 27 Ağustos’ta gerçekleştirilecek yıllık Ekonomik Politika Sempozyumu akademik uzmanları, finans piyasası katılımcılarını ve dünya genelinden merkez bankacılarını bir araya getirecek. El-Erian’a göre toplantının zamanlaması daha iyi olamazdı.

Fed geri sayımı

Toplantının bu yılki resmi odak noktası , “Enflasyon Dinamikleri ve Para Politikası” olacak. Ancak Kansas Fed tarafından organize edilen etkinlik, küresel ekonominin önündeki engeller, gelişen piyasalardaki yavaşlama ve bu durumun finansal istikrara yönelik risklerinin tartışılması için uygun bir ortam sağlayacak.

Arzu edilen şey her zaman uygulanabilir değildir

Geçtiğimiz yıllarda ABD yetkilileri Jackson Hole’e yaklaşımlarında farklılıklar gösterdi. Merkez bankalarının kullanılabilir politika yanıtlarını tüketip tüketmedikleri sorusu dikkate alındığında, yetkililerin bu yılki toplantıda politika konuları üzerinde fazla durmaması bekleniyor.

Jackson Hole, uzun bir süre, formülleştirme ve politika inisiyatifi açıklamalarına öncülük eden akademi tipi tartışmaların merkezi oldu. Ancak eski Fed Başkanları Alan Greenspan ve Ben Bernanke, forumu potansiyel politika esaslarını düzenlemek için kullandılar ki bu değişim piyasa katılımcıları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Örneğin, Fed Ağustos 2010’daki toplantıyı parasal genişlemenin ikinci turu sinyalini vermek için kullandı. Geniş ölçekli varlık alımlarının, aksayan finans piyasası koşullarını normalleştirmek için bir araç olarak kullanılmaktan ziyade makroekonomik hedefleri karşılaması amaçlanıyordu. İlk turda da durum böyleydi. Dolayısıyla piyasa katılımcıları Jackson Hole’deki toplantıdan önemli politika sinyalleri bekliyor.

Finansal varlık fiyatlarındaki büyük hareketler ve artan volatilite ile karakterize olan bir haftalık çalkantının ardından politika yapıcıların iki büyük endişe ile ilgili fikirleri merak ediliyor. Küresel büyümedeki yavaşlamanın yayıldığı işaretleri, merkez bankalarının piyasa volatilitesine karşı yeterli politika cephanesi olmadığı endişesi.

Janet Yellen Fed Başkanlığı görevine gelmesinden bu yana Jacskon Hole’ü bir politika platformu olarak kullanmakta daha az istkli bir tutum sergiledi. Mayıs ayında Yellen’in bu yılki toplantıya katılmayacağına dair haberler çıkmıştı.