Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahvil piyasası Fed'e uyarı yolluyor: Yanlış bir adım, ABD'yi dezenflasyon bataklığına sokabilir ve bu durum gelecek 10 yıl sarkabilir.

Fed finans sistemine tahvil alımları yoluyla yaklaşık 4 trilyon dolar verdi ve enflasyonu yüzde 2 hedef seviyeye yükseltmek için faizi yedi yıldan beri sıfır seviyesi yakınında tuttu. Başabaş faiz olarak anılan, sabit getirili ve enflasyona endeksli ABD Hazine tahvilleri arasındaki faiz farkı, yatırımcıların politika yapıcıların, gelecek ay faiz artırımlarına başlarlarsa, fiyatları diğer yönde hareketlendireceği şeklinde artan bir risk gördüklerini işaret ediyor.

New York'ta, Fed ile işlem yapma yetkisine sahip 22 piyasa yapıcısından biri olan Barclays Plc küresel enflasyon endeksli araştırma müdürü Michael Pond, "ABD devlet tahvilleri enflasyonun asla artmayacağını fiyatladı," dedi ve "Piyasa, sıkılaştırmanın bir politika hatası olacağını işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Başabaş faizlerin, Avrupa Merkez Bankası'nın 1.1 trilyon euroluk tahvil alımına başlamasından ve Çin'in devalüasyonundan önce, Ocak ayında ulaştığı seviyelerde ya da bunun altına düşüşü, küresel politika yapıcıların şimdi fiyatları artırmak için daha az araca sahip oldukları dikkate alındığında, çok daha fazla alarm veriyor.

Los Angeles'ta DoubleLine Capital LP para yöneticisi Gregory Whiteley, "Geçmişte eğer yapacak az şeyleri olsaydı, bugüm neredeyse yapacak hiçbir şeyleri olmayacaktı" dedi.