Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yuan şoku: Çin’de 2 haftada neler değişti

Yuan şoku: Çin'de ne değişti, ne değişmedi

Çin, Kasım ayından bu yana 5. kez faiz indirimine giderek ve bankalar için zorunlu karşılıkları indirerek aşağı yönlü hareket spiralini kırmaya çalışıyor

Giriş: 26 Ağustos 2015, Çarşamba 10:05
Güncelleme: 27 Ağustos 2015, Perşembe 09:00

Çin’in yuanı 11 Ağustos’ta sürpriz bir şekilde devalüe etmesi, küresel piyasaları sarsarak sert satış dalgalarsının görülmesine neden oldu. Çin, Kasım ayından bu yana 5. kez faiz indirimine giderek ve bankalar için zorunlu karşılıkları indirerek aşağı yönlü hareket spiralini kırmaya çalışıyor.

Özellikle Çin’deki finans piyasaları, yuandaki değişimin ardından yeniden şekillendi. Ancak Çin’den gelen resmi bildirimlere göre, karşısında bazı güçlükler olsa da ülke önemli ekonomik hedeflerine hala ulaşabilir durumda. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre büyüme ikinci yarıyılda sabit tutulacak. Öte yandan Başbakan Li Keqiang Salı günü ekonomik temellerin değişmemiş olduğunu ve para biriminin sürekli olarak değer kaybetmesi için bir temel olmadığını ifade etti.

İşte Çin’de değişen ve değişmeyenler:

Yuan zayıfladı

Yuan dolar karşısında 10 Ağustos’taki kapanışından bu yana zayıfladı. Yuan yen ve euro karşısında değer kaybetti. Ancak yıllık bazda yuan reel efektif kuru güçlü seyri koruyor.

Hong Kong’daki HSBC Holdings Plc Asya ekonomik araştırma yöneticisi Frederic Neumann, “Yeni fixing rejiminin ABD doları karşısında daha düşük bir spot orana öncülük etmesi, yuanın ağırlıklı bazda kayda değer şekilde güçlü olduğu durumu saptırmamalı” dedi.

Yuanda yine ek düşüşler gelebilir. Konuya yakın bazı kaynaklara göre bazı Çin kurumları, yuanın dolar karşısında yılsonuna kadar 7 seviyesine gerileyeceğini var saymaya başladı. Salı günkü faiz kararı yuandaki aşağı yönlü baskıyı artırabilir.

Hisse senetleri geriledi

Şanghay Bileşik Endeksi, hükümetin piyasa desteğini azaltacağı spekülasyonu ile geriledi. Endeks, Salı günü 8 aydan bu yana ilk kez 3,000 puan seviyesinin altına geriledi.

China Beige Book International Başkanı Leland R. Miller’a göre, “Hisse senedi piyasası reel ekonominin performansı ile bağdaşmadı” dedi.

Makro tablo

Çin’in özel imalat sanayi göstergesi geçtiğimiz hafta 6 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. Temmuz ayında yatırım, sanayi üretimi, perakende satışlar ve ihracat verileri beklentilerin altında kalmıştı. Gelecek Salı günü açıklanacak resmi PMI verisi piyasanın yakından izleyeceği bir veri olacak.

İstihdam geriledi

Çin’de işsizlik oranı Temmuz’da yüzde 5.17 seviyesine yükseldi. İşsizlik Haziran’da yüzde 5.06 seviyesindeydi. İşsizlik ve özel PMI verisi politika yapıcıları ek teşvik kararı almaya teşvik edebilir.

Parasal duruş

Çin Merkez Bankası’nın Salı günkü faiz indiriminin ardından bile hala kullanabilir pek çok politika aracı bulunuyor. Çin, Salı günü 1 yıllık kredi faiz oranını yüzde 4.6’ya indirdi ve bankalar için zorunlu karşılıkları yüzde 18’e düşürdü. Ülkenin döviz rezervler geçtiğimiz yılın zirve seviyesinden gerilese de 3.6 trilyon dolar seviyesinde.

Emlak fiyatları

Fiyatlar istikrarlaşma sinyalleri veriyor

HSBC’den Neumann, “Bu durum, emlak inşaat sektörünün önümüzdeki çeyrek dönemlerde istikrarlaşabileceği ihtimaline işaret ediyor. Bu, büyük bir büyümeye öncülük etmez ama aşağı yönlü riski kaldırır” dedi.