Çin kargaşası hükümetin sonunu getirir mi
Çin piyasalarında son iki haftadır süren çalkantı ve politika yapıcıların bu süreci idare etmekte zorlanmasının iç politikada yansımaları olabilir
Çin piyasalarında son iki haftadır süren çalkantı ve politika yapıcıların bu süreci idare etmekte zorlanmasının iç politikada yansımaları olabilir.
Financial Times'ın haberine göre, piyasalarda kriz yönetiminin başarısız olduğu algısı, ülkeyi yöneten Komünist Partisi'ni karıştırdı. Analistler ve Çin Komünist Partisi'nin iç işleyişini bilen kaynaklar, borsadaki çöküşün ve ekonominin yavaşlamasının faturasının Başbakan Li'ye çıkarılabileceğine işaret ediyor.
Hong Kong Çin Üniversitesi'nden Çin politikası uzmanı Willy Lam, "Başbakan Li'nin pozisyonunun mevcut kriz nedeniyle kesinlikle daha tehlikeli bir duruma düştüğü belirtiyor.
Willy Lam'a göre eğer durumlar kötüleşir ve Çin Başkanı Şi Cinping, Başbakan Li'yi günah keçisi ilamn edebilir.
Kaynaklara göre Başbakan Li ve Başbakan Yardımcısı Ma Kai, Çin borsalarını kurtarmak için temmuz başında hazırlanan mimarlarıydı.
Çin'in gösterge borsa endeksi dört seansta yüzde 22 eridi ve artık hükümet, Başbakan Li'nin hisse senedi alımı programıyla piyasayı destekleme stratejisinden vazgeçmiş görünüyor. Bununla birlikte Komünist Parti'de krizden Li sorumlu tutulsa bile genel görüş, Li'nin görevden alınmasının parti prestijine çok fazla zarar verecek.
Bu nedenle Li'nin parti kongresinin toplanacağı 2017'ye kadar görevde kalması bekleniyor.
Birçok analiste göre Başbakan Li politika açıdan son dönemlerin en zayıf başbakanı. Bunun nedeni ise Başkan Şi'nin hükümet gücünü kendi kurduğu onlarca politikacı takımıyla kendi elinde toplamış olması.