Piyasalar "tepki" alımlarından destek buldu
Uluslararası piyasalar, sert satışların değerlemeleri düşürmesinin ardından tepki alımları ile yükseldi (21:10'da güncellendi)
(21:10'da güncellendi)
Rahatlamadan kaynaklanan ralli, Çin hisse senetlerinin beş gün süren düşüşünü sonlandırmasının ardından tüm dünyada yayıldıve Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi 2009'dan bu yana en büyük iki günlük rallisine yöneldi. Petrol, ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte tahmin edilenden hızlı büyümesinin ardından son üç yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.
Asya, Avrupa ve ABD'de, hisse senetleri, S&P 500 Endeksi'nin Çarşamba günü son dört yılın en hızlı artışını göstermesinin riskli varlıklar için iştahı artırmasının ardından değer kazandı. Bu ralli Çin'in 11 Ağustos'ta devalüasyona gitmesinin ardından dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki yavaşlamanın küresel ekonomiyi olumsuz etkileyeceği endişesi ile küresel piyasaları saran satış dalgasını durdurdu.
ABD'de beklenenden daha iyi çıkan gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyüme rakamı, Fed'in yaklaşık 10 yıldır ilk faiz artırımına hazırlanması ile birlikte, ABD ekonomisine yönelik güvenin iyileşmesine yardımcı oldu. Öte yandan, Çin hisse senetleri, konu hakkında bilgiye sahip kaynakların hükümetin hisse senetlerini desteklemek için müdahalede bulunduğunu kaydetmesi ile birlikte, seansın son bir saatinde gelen alımlara güçlü bir yükseliş gösterdi.
Boston'da LPL Financial Corp. şef ekonomi stratejisti John Canally, "Geri çekilme oldu ve şimdi GSYİH ve Fed gibi şeylere odaklanacağız" dedi ve "Düzetmede olduğunuz zaman, bu eğlenceli değildir, ancak çıktığınızda, ne sorunlar olduğuna yeniden odaklanabilirsiniz" şeklinde görüş bildirdi.
ABD hisse senetleri Çarşamba günü, bir Fed yetkisinden gelen güvercin tonlu açıklamalar ve aşağı yöne dönen beklentileri tersine çeviren iyi çıkann ekonomik verilerle birlikte, hisselerin değerinden 2.2 trilyon dolar silen ve gösterge endeksi düzeltme durumuna sokan altı günlük düşüşünü sonlandırdı.
S&P 500 Endeksi, dünkü yüzde 3.9'luk çıkışın ardından, New York saati ile 12:59'da yüzde 2.3 yukarıda seyrediyordu. Endeksin iki günlük yükselişi, altı yıl önce başlayan boğa harektinden bu yana en güçlü yükselişi işaret ediyor. Emtia göstergesi, petrolün yüzde 9.1 yğkselmesi ile birlikte, 16 yılın en düşük seviyesinden toparlandı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükseldi ve ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 2.20'ye çıktı.
Volatilite, endekslerin bu hafta 2011'den bu yana en yüksek seviyelerini görmesinin ardından azaldı. Avrupa'nın volatilite göstergesi VStoxx Endeksi Perşembe günü yüzde 13 düşerken, ABD'nin VIX göstergesi üç günde yüzde 39 geriledi.
Jersey, the Channel Islands'da Ashburton Ltd. yatırım yöneticisi Veronika Pechlaner, "Aşırı satım seviyelerinden sıçrama var," dedi ve "Çin için yapısal büyüme potansiyelinin kademeli olarak düşeceğini, ancak bunun bir şok olmayacağını düşünüyoruz" yorumunda bulundu.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, değerlemelerin Mart 2014'ten bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin riskli varlıklar için iştahı artırmasının etkisi ile yüzde 3.5 artarak iki yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Ruble yüzde 3.5 sıçradı ve 20 para biriminden oluşan endeksin rekor düşük seviyeden yükselmesine öncülük etti.
Şanghay Bileşik Endeksi öğleden sonra seansında yüzde 0.7 kadar düştükten sonra, seans sonuna doğru gelen alımlarla yüzde 5.3 yukarıda kapandı. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises yüzde 4.6 yükseldi.
ABD hisse senetlerindeki ralli, Çin'in 11 Ağustos'ta devalüasyona gitmesinin ardından dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki yavaşlamanın küresel ekonomiyi olumsuz etkileyeceği endişesi ile küresel piyasaları saran satış dalgasını durdurdu. Satış dalgası emtia ve gelişen piyasala varlıklarından yayıldı ve küresell ekonomide güveni sarsarak, Fed'in gelecek hafta faiz artıracağına ilişkin beklentileri zayıflattı. Öte yandan, ABD'de bugün açıklanan veriler, iki hafta boyunca hisse senetlerinin toplam değerinde 8 trilyon dolarlık erime yaratan satış dalgasının ardından ekonomik görünüme ilişkin güveni artırdı.
S&P 500 Endeksi, dünkü yüzde 3.9'luk yükselişin ardından yüzde 1.3 daha yükseldi. Ham madde üreticileri Avrupa hisselerindeki yükselişlere öncülük eetti ve Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 3.2'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Emtia endeksi 16 yılın en düşüğünden toparlandı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükseldi ve 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi 3 baz puan yükselerek yüzde 2.20'ye çıktı.
Rus rublesi gelişen piyasa para birimlerindeki yükselişlere öncülük etti ve sanayi metalleri petrol ile birlikte değer kazandı. Ukrayna tahvilleri, ülkenin kreditörlerle anlaşmaya varmasının ardından rekor hızda değer kazandı.
Volatilite, endekslerin bu hafta 2011'den bu yana en yüksek seviyelerini görmesinin ardından azaldı. Avrupa'nın volatilite göstergesi VStoxx Endeksi Perşembe günü yüzde 15 düşerken, ABD'nin VIX göstergesi üç günde yüzde 34 geriledi.
(21:10'da güncellendi)