Gelişen piyasalar "soluk" aldı
Gelişen piyasa varlıkları hafta başındaki sert düşüşlerina rdından kayıplarını geri aldı
Gelişen piyasa varlıkları Cuma günü yükseldi ve bu hareketin sonucu, para birimleri düşüşünü onuncu haftaya taşımanın eşiğinden dönerken, hisse senetleri 2013 yılından bu yana en büyük iki günlük yükselişini gerçekleştirdi. Gelişen piyasa hisse sentleri ve paralarına, ABD'nin faiz artırımına hazırlanması ve Çin ekonomisinin yavaşlamakta olduğuna ilişkin endişelerle sert satışlar gelmişti.
Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı Rusya'nın para birimi ruble Cuma günü, petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte, son 10 haftanın ilk haftalık kazancını daha da genişletti. Güney Afrika randı ve Brezilya reali ise, Çin'in 11 Ağustos'ta yaptığı sürpriz devalüasyon ile daha da hızlanan satış dalgası ile birlikte değer kaybetti. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki yüzde 7.9'luk beş günlik kayıp, Meksika'dan Kore'ye, diğer gelişen ülke borsalarındaki çıkışlarla dengelendi.
Finans piyasaları, Çin ekonomisinin zayıflayacağı endişeleri ile tetiklenen bir satış dalgası ile karşılaştı ve küresel hisse senetlerinin toplam değeri, Çin'in yuanı devalüe etmesinin ardından 8 trilyon dolar eridi. Bazı yatırımcılar, piyasa gelişmelerinden dolayı, Fed'in Eylül ayındaki toplantıda fazi artırımına gitmeyeceğini düşünüyor.
Helsinki'de FIM Asset Management Ltd. gelişen piyasalar müdürü Hertta Alava, "Volatilite kısa vadede yüksek kalmaya devam edecek, en azından Fed toplantısına kadar," dedi ve "Gelişen piyasa para birimlerindeki zayıflama devam edecek gibi görünüyor ve bu ülkeler arasında cari açığı büyük olanlar en kırılgan konumda" şeklinde görüş bildirdi.
Hisselerde Sıçrama
Gelişen piyasa hisse senetleri, yatırımcıların Beijing'de hükümete bağlı fonların hisse senedi alımı yaptığı spekülasyonu ile birlikte, yatırımcıların düşük fiyatlardan tepki alımları yapması sonrası, bir ayı aşkın sürenin ilk haftalık kazancını gerçekleştirdi. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, politika yapıcılar, Devlet Başkanı Xi Jingping'in gelecek hafta II. Dünya Savaşı'nda Japonya'ya karşı kazanılan zaferin 70'nci yıldönümü için düzenlenecek askeri törene katılmasından önce, hisse senetlerine istikrar kazandırmak istiyor.
Gelişen piyasa hisse senetlerinde Nisan ayındaki zirveden bu yana görülen yüzde 23'lük düşüş, bu haftaki sıçramadan önce, değerlemelerin 18 ayın en düşük seviyesine inmesine neden oldu. Ancak halen birçok yatırımcı, dikkatlerin Fed'in faiz artırımına çevrilmesi ile birlikte, yükselişlerin ortadan kalkacağını düşünüyor. Bank of America Corp.'a göre, Çin'deki ralli kısa sürecek, zira devlet müdahales,n,n maliyeti çok yüksek ve değerlemeler halen yavaşlayan ekonomi dikkate alındığında makul seviyelerde değil.
Viyana'da Raiffeisen Capital Management fon yöneticilerinden Leopold Quell, "Çin'in kendi pronlemleri var, ancak onların büyükbölümü, şu anda piyasa tarafından fiyatlanmış durumda ve yatırımcılar bu sorunları iyi biliyor," dedi ve "Hisse senetleri, satış dalgasının ardından cazip seviyelerde" şeklinde görüş bildirdi.
Yavaşlayan Büyüme
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Cuma günü New York'ta yüzde 0.9 yükselerek 820.25 puandan kapandı ve haftanın son iki azancını yüzde 1'e genişleterek, 17 Temmuz'dan bu yana ilk haftalık kazanını gerçekleştirdi. Gelişen ülke hisse senetleri Pazartesi günü, iş gününde yüzde 4.2 yükselmeden önce sert bir düşüş gösterdi. Bu harekete karşın, hisse senetleri göstergesi Mayıs 2012'den bu yana en büyük aylık kaybına yöneldi.
Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi haftanın son işlem gününde yükselerek haftalık kaybını daralttı ve son iki gündeki kazancını yüzde 10'un üzerine çıkardı. Çin'in piyasayı destekleyici yönde müdahalede bulunduğu yolundaki son spekülasyon, hükümetin hisse senedi fiyatlarını destekleme yönünde daha önce görülmemiş büyüklükteki desteğini, bu gibi programlara yönelik tartışmaların arttığı bir ortamda durdurmasının ardından geldi.
Gelişen piyasa hisse senetlerinin gösterge endeksi halen yuan devalüasyonundan bu yana yüzde 6.6 düşmüş durumda ve önümüzdeki 12 yıllık dönem için fiyat-kazanç oranı 10.7 katı düzeyinde ve bu seviye MSCI Dünya Endeksi'ne göre yüzde 30 iskontolu.
Gelişen piyasa para birimleri geçen hafta yüzde 0.1'den az bir yükseliş gösterdi ve haftalık düşüşünü 10'ncu haftaya taşımaktan kılpayı kurtuldu. Aksi durumda, gelişen ülke paraları 1997 Asya krizinden bu yana en uzun haftalık kayıp dönemini gerçekleştirmiş olacaktı. Son 18 yılın en düşük seviyesine inerek en fazla zarar gören para birimlerinden biri olan Malezya ringgiti yüzde 0.7 geriledi ve kayıplarını onuncu haftaya taşıdı.
Yuan, merkez bankasının para biriminin referans kurunda son beş ayın en hızlı artırımını yapmasının ardından Mart ayından bu yana en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. Petrol üreten ülkelerin para birimleri, dünyanun en büyük petrol tüketicisi ABD'de ekonominin güç kazandığına ilişkin işaretlerle birlikte petrolün 2009'dan bu yana en büyük iki günlük yükselişini göstermesi ve çıkışını varil başına 40 doların üzerine taşımasının desteği ile değer kazandı.