Meksika MB Başkanı: 2008 dalgası hiçbir zaman bitmeyecek
-
Meksika Merkez Bankası Başkanı Carstens, "2008 yılında başlayan dalgada sona gelindi ancak bu dalga hiçbir zaman tam anlamıyla bitmeyecek" dedi
Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens, 2008 yılında etkisini gösteren küresel ekonomik krize ilişkin, "Bu dalga hiçbir zaman tam anlamıyla bitmeyecek. Sürekli olarak değişen bir süreç bu. Bence yeni zorluklar karşımıza çıkacak" dedi.
Carstens, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen "B20 Türkiye Konferansı"nın 2. gününde gerçekleştirilen "Finansal Piyasalarda Risk Yönetimi ve Fırsatlar" başlıklı oturumda, finans sisteminin dayanıklılığını iyileştirmek istediklerini söyledi.
Küresel finans krizinden sonra bir şeylerin ters gittiğine işaret eden Carstens, 2008 yılında başlayan dalgada sona gelindiğini ancak bu dalganın hiçbir zaman tam anlamıyla bitmeyeceğini savundu. Carstens, "Sürekli olarak değişen bir süreç bu. Bence yeni zorluklar karşımıza çıkacak. Umuyorum ki bu 2008'deki dalgadan sonra belki biraz daha durağan, süregelen dengeye oturacağız. Ama bunu yaparken insanların karşılarına daha karşılaştırılabilir, daha basit düzenlemelerle çıkmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Carstens, 7-8 yıl önce ile karşılaştırıldığında bugün daha iyi bir finans sistemine sahip olunduğunun altını çizdi.
- "Bankacılılar siyasilerden de daha düşük bir itibara sahip"-
Boston Consulting Group Yönetim Kurulu Başkanı Hans-Paul Buerkner ise dünyanın belli bölgelerinde hala güçlü bir ekonomik büyümenin olduğunu anlattı.
Avrupa'daki ve ABD'deki bankaların itibarının son yıllarda ciddi şekilde zedelendiğini vurgulayan Buerkner, şöyle konuştu:
"Benim Avrupalı arkadaşlarım sosyal ortamlarda bankacı olduklarını pek söylemiyor. Yani genel olarak bu güven seviyesi, Avrupa'da bankacılara karşı düştü. Kendi kendine güven sağlanamaz. İstikrar ve dirence yönelik düzenlemelerin getirdiği sonuçlar itibar kazanılmasına yardımcı olabilir. Bence Avrupa'da bu itibarın tekrar iyileştirilmesi yerinde olur. Bankalara karşı açılmış binlerce dava var. Bu, önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Hali hazırda bazı Avrupa ülkelerinde bankacılar siyasilerden de daha düşük bir itibara sahip."
- "Büyümeyi daha az sekteye uğratacak düzenlemelere ihtiyacımız var"-
Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin de acil değinilmesi gereken bir takım sorunlar olduğunu bildirdi.
Küresel ekonomide bazı dinamik değişikliklerin bulunduğunu anlatan Özyeğin, finansal hizmetlerin popüler hatalar sonucunda hasar aldığını dile getirdi.
BBVA Yönetici Direktörü ve Koordinatör Başkan Vekili Jose Manuel Gonzalez Paramo ise yeni düzenlemelerin mali istikrarı getirmesi gerektiğini belirterek, "Artık daha derin analizler yapma zamanı. Finansal istikrar ile büyüme arasında bir denge sağlamamız gerekiyor. Büyümeyi daha az sekteye uğratacak düzenlemelere ihtiyacımız var. Düzenleyici kurumların bunu dikkate almasını istiyoruz" dedi.
OECD İş ve Sanayi Danışma Komitesi (BIAC) Genel Sekreteri Bernhard Welschke de reel ekonomi ile finans arasında ayrım yapılmasından çok hoşnut olmadığını kaydetti.
Küresel ekonomide büyümenin sağlanamadığı bu süreç içinde artık kırılganlık ile belirsizliğin en büyük düşman olduğunu vurgulayan Welschke, belirsizliğin özellikle finansal piyasaların düzenlenmesi açısından bir risk yarattığını dile getirdi.
Avustralya ve Yeni Zelanda Banka Grubu (ANZ) Üst Yöneticisi (CEO) Michael Smith ise hali hazırda büyümenin beklenenden daha yavaş ilerlediğini bildirdi.
Türkiye'nin G20'nin başkanlığını üstlenmesinden bu yana ciddi ilerlemeler olduğunu belirten Smith, ABD'deki sıkılaştırma çalışmalarının gelecekte gelişmekte olan ülkelerden nakit çıkışına neden olabileceğini kaydetti.
AA