Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Döviz traderları, piyasalarda Ağustos ayında yaşanan kargaşayı geride bırakarak, küresel piyasaların Fed’in faiz kararı öncesinde sakinleştiği sinyali veriyor. ABD Merkez Bankası (Fed) politika yapıcıları 16-17 Eylül’de yapılacak toplantıda 2006’dan bu yana ilk kez faiz oranlarını artırmayı değerlendirecek.

Fed toplantısına geri sayım sürerken, traderlar piyasalarda geçtiğimiz ayki gerileme sırasında aldıkları pozisyonlardan çıkıyor. Avustralya doları ve Güney Afrika randı gibi emtia para birimleri, Çin’in 11 Ağustos’ta yuanı devalüe etme kararının ardından en büyük kayıpları verenler arasında yer almıştı ancak bu hafta bazı sert yükselişler kaydettiler. Ağustos ayında güvenli liman görevi gören yen ise önemli para birimleri karşısında en sert haftalık kaybı gösteren para birimi oldu.

New York’taki Mizuho Bank Ltd. döviz stratejistlerinden Sireen Harajli, “Son dönemde gördüğümüz bir risk alma hareketi. Piyasalar biraz daha rahat hissediyor gibi görünüyor” dedi.

Yen dolar karşısında bu hafta yüzde 1.3 değer kaybeti ve New York’ta 120.59 yen seviyesine geldi. Güney Afrika ve Avustralya doları, Çin’in yuanı beklenmedik şekilde devalüe ederek piyasaları sarmasından bu yana ilk kez haftalık yükseliş gösterdi. Çin, Avustralya’nın en büyük ticaret ortağı olmaz özelliği taşıyor.

Gerileyen volatilite, 2008’den bu yana sıfıra yakın olan gösterge faiz oranını artırmayı tartışacak Fed yetkililerine güven verebilir. Politika yapıcılar toplantı öncesinde piyasa gelişmelerini takip ettikleri sinyali vermişti. New York Fed Başkanı William C. Dudley geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, hisse senedi piyasasındaki kargaşanın Eylül ayında faiz artırımı için durumu zayıflattığını söylemişti.

Fed’e geri sayım başladı

Traderlar merkez bankasının faiz oranlarını bu ay artıracağı iddiasını henüz güçlendirmiş değil. Fed fon vadelileri faiz artırım ihtimalinin yüzde 28 olduğunu gösteriyor. 21 Ağustos’ta bu olasılık yüzde 38 olarak görülüyordu. Söz konusu hesaplama, efektif fed fon oranının ilk artırımın ardından yüzde 0.375 ortalamasına geleceği varsayımına dayanıyor.

Pek çok traderın Fed’in bu toplantıda harekete geçmeyeceğini düşünmesi ile birlikte dolar önemli para birimleri karşısında bu hafta değer kaybetti. Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, Ağustos ayından bu yana ilk haftalık düşüşü gösterdi. Dolar euro karşısında bu hafta yüzde 1.7 zayıflayarak 1.1338 dolara geldi.

New York’taki Deutsche Bank AG döviz srtraejistlerinden Daniel Brehon, “İnsanların toplantı öncesinde neden riskten azaltımı yapmak istediklerini anlayabiliyorum. Dolarda yükseliş beklentisi ile açılan uzun pozisyonlar ile ilgili bir fikir birliği var. Tüm pozisyonların gevşetilmesi ile dolar Fed öncesi gerileyecektir” diye konuştu.