Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc. ve HSBC Holdings Plc gibi Wall Street’ın bazı en büyük finans kuruluşları, karlı kredi-temerrüt swapları (CDS) piyasasındaki rekabeti sınırlamak için plan yaptıkları suçlamalarını çözüme kavuşturmak amacıyla 1.87 milyar dolar ödemede anlaşma sağladı.

Bankalar, Los Angeles County Employees Retirement Association’ın aralarında bulunduğu bir grup yatırımcı ile prensipte anlaşmaya vardı. Grubun avukatı Daniel Brockett söz konusu anlaşmayı Cuma günü Manhattan federal mahkemesinde bir hakime ifade etti. Brocket, tarafların bazı detayların üzerinden geçilmesi için 10 güne daha ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Anlaşmaya varılması, bir grup olarak dava açan hedge fonları, emeklilik fonları, üniversite vakıfları, küçük bankalar ve diğer yatırımcıları bir hukuk davası sürecinden kurtarabilir. Grup,  bankaların payının bulunduğu piyasa bilgi sağlayıcısı Markit Group Ltd. ile birlikte bir düzine küresel bankayı, ABD’nin antitrust kanunlarını ihlal ederek multi-trilyon dolarlık kredi-temerrüt swapı piyasası ile ilgili bilgiyi kontrol etmekle suçladı.

Yatırımcılar, “Bankalar, CDS piyasasındaki fiyatların şeffaf olmamasından yararlanarak rekabet üstü fiyatlandırma ile milyarlarca dolar kar elde etti” açıklaması yaptı.