TL'de "21. yüzyıl"ın satış dalgasında son görünmüyor
Türk Lirası, 8 hafta üst üste düşerek bu yızyılın en uzun kayıp dönemini yaşadıktan sonra, düşüşn duracağıa ilişkin işaret vermiyor
İçinde bulunduğumuz yüzyılıne n uzun satış dönemini yaşayan Türk Lirası'nda bu hareketin sonu gözükmüyor.
Bloomberg News'tan Tuğçe Özsoy'un haberine göre, 1999'dan bu yana görülmeyen sekiz haftalık düşüşün ardından, Goldman Sachs Group Inc. ve Toronto Dominion Bank, Türk Lirası'nın dolar karşısında düşüşün daha da devam ederek gelecek gelecek yıla sarkabileceği tahmininde bulundu. Bu tahminlerde bulunan yalnızca bu kurumlar değildi. Bloomberg'in derlediği verilere göre, Türk Lirası'nda satıcıların sayısı ile alıcılar arasındaki fark, Cuma günü, satıcıların lehine 2000 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Yalnızca Brezilya varlıkları tarafından aşılan Türk Lirası'ndaki güçlü düşüş ve tahvil fazilerindeki artış, artan güvenlik endişeleri, altı ay içinde ikinci kez seçimlere gidilmesi ve Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitme olanağını kısıtlayan ekonomik büyümdeki yavaşlama ile birlikte, Türkiye'ye olan güvenin azalmakta olduğunu gösteriyor.
Londra'da Pioneer Investment Management'ın para yöneticisi Hakan Akson, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Bu durum kısa bir sürede sona ermeyecek," dedi ve "Temel göstergeler açısından ve siyasi olarak zayıflayan ülkelerde yatırım yapmak yerine beklemede kalmayı tercih ediyoruz" şeklinde konuştu.
Bloomberg'in derlediği verilere göre, teknik analistlerin kullandığı ve birbiri ardına gelen tepeler ve fip seviyeler arasındaki farkı kullanarak para biriminin yönünün gerisindeki ivmeyi ölçen bir gösterge, 15 yılın en güçlü aşağı yönünü işaret ediyor.
Yön ivme göstergesi olarak da anılan bu ölçüm diğer bir teknik göstergeye ağır basabilir. Doalrın Türk Lirası karşısındaki 14 günlük RSI göstergesi bu ay 70 seviyesinin üzerinde seyretti. Bu seviye, incelenen menkul kıymetin yönünü kısa bir süre içinde değiştirebileceğini işaret edebilir.
Londra'da Louis Capital Markets UK LLP'nin analisti ve traderı Andy Dodd, "Dolar böylesine güçlü bir yukarı trend içindeyken, RSI çok uzun bir süre aşırı alım biölgesinde kalabilir" dedi.
Goldman Sachs analisti Ahmet Akarlı, Türk Lirası'nın "açık düşük değerli bölge"ye doğru hareketi kısa vadeli yükseliş ihtimalini getirirken, daha aşağı yönlü trendlerin daha uzun bir süre devam edeceğini söyledi.
Dolar karşısında bu yıl yüzde 23 değer kaybeden Türk Lirası, yüzde 0.9 zayıflayrak, TSİ 07:41'de 3.0490 seviyesine geriledi. Akarlı, Türk Lirası'nın muhtemelen üç aylık dönemde 3.15, altı ayda 3.40 ve 2016 sonunda 3.65'e zayıflayacağı tahmininde bulunarak, he rüç dönemde de tahminlerini aşağı yönde revize etti. TD Securities ise liranın gelecek yılın sonunda 3.35 ila 3.40 seviyesine düşebileceği öngörüsünde bulundu.
-devam edecek-