Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17.25'te güncellendi)

Petrol, Çin’deki yavaşlamanın derinleşeceği ve küresel arz fazlası sorunun gelecek yılın büyük bir kısmında süreceği endişesi ile 45 dolara yakın bir seviyeden işlem görüyor.

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) vadelileri, Cuma günü yüzde 2.8 düşüş göstermesinin ardından yüzde 16. kadar geriledi. Goldman Sachs Group Inc., arz fazlasının tahmin ettiğinden daha büyük olduğunu belirtti ve fiyatların varil başına 20 dolara kadar gerileyebileceğini öngördü.

Petrol, küresel arz fazlası sorununun devam edeceği spekülasyonu ile Haziran ayındaki kapanış zirvesinden yüzde 25’ten fazla aşağıda seyrediyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrol stoklarının gelecek yılın ikinci yarısına kadar azalmayacağı tahmininde bulunurken, İran yaptırımların kalkmasının ardından üretimi artırma taahhüdü verdi.

New York merkezli hedge fonu Again Capital LLC ortaklarından John Kilduff, “Çin’den gelen ekonomik veriler hayal kırıklığı yarattı. Bu durum talebin durağanlaşacağı ve küresel arz fazlası sorunun devam edeceği endişesi yaratıyor” dedi.

Ekim vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 40 sent veya yüzde 0.9 düşerek New York saati ile 09.14’te varil başına 44.23 dolardan alıcı buldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 33 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 17 geriledi.

Ekim vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 82 sent veya yüzde 1.7 gerileyerek varil başına 47.32 dolardan işlem gördü. Daha aktif olan Kasım vadeli kontrat, 77 sent gerileyerek 48.27 dolar oldu.

(17.25'te güncellendi)