Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16.30'da güncellendi)

Gelişen piyasa hisseleri, traderların Fed’in faizleri bu hafta artırmaktan kaçınacağı tahmininde bulunması ile yükseliş gösteriyor. Fed’in faiz artırımına gitmeyeceği beklentisi, riskli varlıklara yönelik talebi destekliyor. Bu varlıklarda değerlemeler, Çin ekonomisinin yavaşladığı işaretlerinin artması ile geçtiğimiz ay gerilemişti. Türk Lirası değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 yükselerek Londra saati ile 14.01’de 805.70 puana geldi. Traderlar Fed’in 16-17 Eylül’deki toplantısında faiz oranlarını artıracağına yüzde 30 civarında bir ihtimal veriyor. 31 Ağustos’ta bu olasılık yüzde 38 olarak görülüyordu. ABD’de borçlanma maliyetlerinin yükseleceği beklentisi ve Çin’in geçt6iğimiz ayki sürpriz devalüasyonu yatırımcıların riskli varlıklardan kaçmasına neden oldu ve gelişen ülke hisselerinde fiyat-kazanç oranları yüzde 10.7’ye indi. Gelişmiş ülke hisselerinde bu oran yüzde 29 daha yüksek.

Çin’in Ağustos ayına ait sanayi üretimi beklentilerin altında kalırken, sabit sermaye yatırımları yılın ilk 8 ayında 2000’den bu yana en yavaş hızda arttı. Şanghay Bileşik Endeksi Pazartesi günü 3 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. Malezya hisseleri, hükümetin hisseleri desteklemek için bir fon kullanacağını açıklamasının ardından 2 yılın en büyük artışını gösterdi. İstanbul’da bankacılık hisseleri düşüşü 4. güne taşıdı. Citigroup bazı bankalar için tavsiyesini düşürdü. Citi, zayıflayan Lira’nın sermaye tamponlarını aşındırdığını belirtti. Lira 1999’dan bu yana en uzun süreli haftalık kaybı göstermesinin ardından rekor zayıf seviyeye indi.

Kopenhag’daki Nordea Bank AB kıdemli stratejistlerinden Aurelija Augulyte, “Piyasa, Fed’in faiz artırımı için pozisyonlanmış değil. Fed acelede değil, faiz artırım kararı alsalar bile kademeli tonu koruyacaktır, Bu da gelişen piyasalar için pozitif olur” dedi.

(16.30'da güncellendi)