Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), ekonominin son çeyrek dönemde daralmış olmasına rağmen, yeniden başlayacak büyümenin enflasyonu canlandırmada yeterli olacağı iddiasıyla teşvik artırmadan kaçındı.

BOJ Guvernörü Haruhiko Kuroda ve meslektaşları, söz konusu karar ile toparlanmayı destekleyecek bir teşvik paketi derleme sorumluluğunu Başbakan Shinzo Abe’nin hükümetine bırakmış oldu.  Öte yandan ekonominin yılın ikinci yarısında şimdiye kadar zayıf bir toparlanma gösterdiğine dair işaretler artıyor.

BOJ enflasyon göstergesinin sıfır seviyesinde olması ile birlikte bankanın bazı yetkilileri yüzde 2’lik hedefe ulaşılmasında erteleme görüleceğini düşünüyor. Goldman Sachs Group Inc. ve Citigroup Inc. ekonomistleri BOJ’un 30 Ekim’deki toplantıda teşviki artıracağını öngörüyor.

Nomura Holdings Inc. ekonomistlerinden Yasuhiro Takahashi, “Aşağı yönlü riskler kötüleşirse BOJ harekete geçecektir. BOJ, Japonya ekonomisi görünümü ile ilgili iyimse bir tavır sergiliyor ancak bugünkü açıklamada ihracat ve üretim görünümünü düşürdü” dedi.

Merkez bankası, Salı günü yaptığı açıklamaya göre parasal tabanı yıllık bazda 80 trilyon yen (666 milyar dolar) artırmayı sürdürecek. Söz konusu karar Bloomberg anketine katılan 35 ekonomistin 33 tarafından doğru tahmin edilmişti.