Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD resmi verilerine göre dünyanın en büyük petrol tüketicisinde arz artışının 3. haftaya genişlediği tahmin ediliyor. Beklenti ile birlikte petrolün varili 45 doların altında tutunuyor.

Petrol vadelileri New York'ta yüzde 1.1  kadar artış gösterirken önceki 2 günün yüzde 4.2'lik kaybını da azalttı. ABD Enerji Enformasyon İdaresi envanter verisini Çarşamba günü açıklayacak. Bunun öncesinde ise Bloomberg anketine göre arzın 1.75 milyon varil artttığı tahmin ediliyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği OPEC aylık piyasa raporunu açıkladı. Raporda her ne kadar grup dışı arza dair beklenti azaltılmış olsa da grup dışı üretimin önümüzdeki yıl nispeten tırmanışta olacağı öngörülüyor.

Petrol, geçtiğimiz Haziran ayında bu yılın kapanış zirvesini görmüştü. Bu zirveden yüzde 25 aşağı geriledi. Gerilemede fiyatları 6 yılın düşüğüne çeken arz fazlasının süreceğine dair işaretler mevcut.

Bu arada arz fazlası Goldman Sachs'ın ham petrolün varilinin 20 doların altına düşmesine sebep olacağı miktardan daha fazla seviyede.

Sidney'deki Fat Prophets analisti David Lennox konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Muhtemelen tabanı gördük. Fakat yakın vadede bir yükseliş serisi beklemiyorum. Çünkü fiyatları aşağı çeken arz fazlası hala bir yere gitmiş değil. Arz fazlasının azalması halinde fiyatların stabilize olmasına kapı aralanacaktır." yorumunda bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki Ekim vadeli Batı Teksas Vadelileri 47 sent artışla 44.47 doları gördü ve Sidney saati ile 13.59'da 44.21 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartewsi günü ise 44 dolara gerilemişti. Tüm vadelileirn işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 2 altında bulunuypr. Fiyatlar bu yıl yüzde 17 geriledi. 

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki Ekim vadeli brent petrolün varili ise 9 sent düşüşle 46.28 dolara indi. Kontratın süresi Salı günü doluyor. Daha aktif olan Kasım kontratı ise 9 sent artışla 47.44 dolar oldu.