Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, 1984’ten bu yana en güçlü rallisinin ortasında ancak o zamandan farklı olarak yükselişi durdurulamayabilir.

32 yıl önce bu ay ABD, finans piyasalarını Plaza Anlaşması ile şaşırtarak zarar gördüğü ticaret dengesizliğinden kurtarmaya yeterli güce sahipti. Bu anlaşmada ABD, Japonya, Almanya, Fransa ve İngiltere’yi doları zayıflatmada işbirliği yapmaya ikna etmişti.

Ancak şimdi Fed’in gösterge faiz oranını artırmaya olan istekliliği ve diğer merkez bankalarının sağladığı teşvik ile zayıflayan para birimleri doları güçlendirerek ABD enflasyonundaki yükselişi riske sokuyor ve kurumsal karları gölgeliyor. Dolar, Fed’in Ticaret-Ağırlıklı Geniş Dolar Endeksi’ne göre, rekor yüksek seviyesinin yüzde 8 uzağında ve para politikasındaki sıkılaştırma ralliyi güçlendirebilir.

81 yaşındaki Makoto Utsumi, Plaza Anlaşması’nın yapıldığı sırada Japonya’nın Washington D.C.’deki elçiliğinde vekillik yapıyordu. Şu an Tokai Tokyo Financial Holdings Inc.’in küresel danışma kurulu başkanı olan Utsumi, “Fed, faizleri artırma pozisyonunda ancak çok ihtiyatlı ve doların tek yönlü olarak güçlenmesinin ABD ihracatına etkisi hesaba katılmalı. Plaza Anlaşması’nda varılan politika işbirliği ihtiyacı ile ilgili ortak görüş kayboldu” dedi.

Dolar yen karşısında geçtiğimiz iki yılda yüzde 20, euro karşısında yüzde 17 değerlendi. Dolardaki yükselişte, ABD’de faizlerin artırılacağı ihtimalinin Japonya ve Avrupa’da parasal genişleme ile çelişmesi etkili oldu.

Doların ABD’nin 26 ticaret ortağı karşısındaki hareketlerini takip eden Fed dolar endeksi 2013 sonundan bu yana yüzde 18 yükseldi ve Şubat 2002’de ulaştığı rekor seviyeye yaklaşıyor. Endeks 1984’ten bu yana en sert iki yıllık yükselişi kaydetmeye hazırlanıyor. 1984’te yüzde 32 artış görülmüştü.