Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, ekonomideki yavaşlamanın derinleştiğine işaret eden verilerin etkisi ile 3 haftanın en sert iki günlük düşüşünü gösteriyor. Yatırımcıların ülkenin hisse senedi piyasalarından fonları çekmeye devam edeceği endişesi artıyor.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.6 gerileyerek yerel saat ile 13.06’da 3,032.68 puana geldi. Endeksteki düşüşe materyal ve sanayi hisseleri öncülük etti. Çin hisse senedi fonlarının net değeri geçtiğimiz ay yüzde 44 geriledi. Bloomberg’in derlediği verilere göre traderlar, Çin hisselerini izleyen en büyük ABD exchange-traded fonundan 11 Eylül itibarıyla sona eren 5 günde 15 milyon dolar çekti. Merkez bankası ve finans kuruluşlarındaki yuan pozisyonları Ağustos ayında rekor düşüş göstererek politik yapıcıların para birimini destekleme çabalarını hızlandırdığı sinyali verdi.

Şanghay’daki Jinkuang Investment Management baş stratejisti Zhang Haidong, “Ekonomi, faiz oranlar ve zorunlu karşılıklardaki indirimlerin ardından ivmelenme sinyali göstermedi. Yuan cinsinden varlıklar aşağı yönlü baskı görüyor. Piyasa hala zayıf” dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi Pazartesi günü yüzde 2.7 geriledi. Hafta sonu açıklanan verileri sanayi üretiminin ekonomist beklentilerinin altında kaldığını gösterdi. Sabit sermaye yatırımları ise yılın ilk sekiz ayında 2000’dan bu yana en yavaş artışı kaydetti.