Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Perşembe günkü faiz artırımına gidilip gidilmeyeceğinin kararının verileceği Fed toplantısı öncesi, güçlü çıkan perakende satışlar verisi ile birlikte ralli yaptı ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden kapandı.

United Parcel Service Inc. ve FedEx Corp. yüzde 2.5'ten fazla prim yaptı ve sanayi şirketlerine gelen alımları hızlandırdı. Citigroup Inc. ve U.S. Bancorp, bankaların son üç günde ilk kez yukarı yönde hareket etmesi ile birlikte en az yüzde 2 değer kazandı. Microsoft Corp. ve Google Inc., yüzde 1.9'dan fazla yükselerek, teknoloji hisselerindeki kazançları güçlendirdi. Enerji hisseleri, petroldeki yükselişle birlikte, Chevron Corp.'taki yüzde 1.9'luk çıkışın da desteğiyle yukarı yönde hareket etti.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.3 yükselerek, 28 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 1,978.09 puandan kapandı. Dow Jones Endeksi 228.89 puan ya da yüzde 1.4 kazançla günü 16,599.85 puandan tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1.1 tırmandı. ABD Borsalarında dün yaklaşık 5.9 milyar hisse senedi el değiştirdi ve bu üç ayın ortakamasının yaklaşık yüzde 18 altındaydı.

Boston'da LPL Financial Corp. şef ekonomi stratejisti John Canally, "Herkes Fed'i bekliyor," dedi ve "Perakende satışlarda Ağustos ayında oldukça güçlü bir yükseliş ve Temmuz ayı için yukarı revizyon vardı. İnsanlar Çin'deki olumsuzlukların yayılacağından endişe duyuyor, ancak henüz bu olmadı" şeklinde görüş bildirdi.