Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalar, Salı günü açıklanan perakende satışlar verisinin ABD ekonomisine yönelik güveni desteklemesi ile artış gösteriyor. Gösterge endeks iki haftanın en yüksek seviyesine yöneldi. Güney Kore wonu, Standard & Poor’s’un ülkenin kredi notunu artırmasının ardından gelişmekte olan para birimlerinde yükselişlere öncülük etti.

Samsung Electronics Co. Seul’da 4 haftanın zirve seviyesine ilerleyerek, teknoloji hisselerinde kazançlara öncülük etti. Hyundai Motor Co. Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeye ualştı. Won, 2 haftanın zirve seviyesine geldi. Baoxin Auto Group Hong Kong’da rekor yükseliş gösterdi. Citic Securities Co., şirket başkanının soruşturma geçirdiği haberi ile değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1 yükselerek Hong Kong saati ile 12.19’da 814.43 puana geldi. Endeks 21 Ağustos’tan bu yana en yüksek kapanışı yapmaya hazırlanıyor. ABD’de perakende satışlar Ağustos’ta yükselişi ikinci aya taşıyarak Amerikalı tüketicilerin Fed’in Perşembe günü vereceği faiz kararı öncesine dirençli olduğu sinyali verdi. Traderlar borçlanma maliyetlerinin bu hafta artırılması ihtimalini yüzde 32 olarak görüyor. Pazartesi bu olasılık yüzde 32 seviyesindeydi, Çin’in geçtiğimiz ay yuanı devalüe etmesi öncesinde ise yüzde 50 civarındaydı.

PT Sinarmas Asset Management portfolyo yöneticilerinden Jeffrosenberg Tan, “Yatırımcılar güçlü gelen perakende satışlar verisine daha çok dikkat veriyor. Fed bu hafta faiz artırırsa, piyasadaki belirsizlik kalkacak ve ABD ekonomisinin dünyanın yeni motoru olarak bastonu Çin’den almaya hazır olduğuna yönelik güçlü bir sinyal verecek” dedi.