Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD’den gelen sektör verisinin stoklarda düşüş görüldüğü sinyali vermesi ile yükselişi ikinci güne taşıyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1.3 kadar yükseldi. American Petroleum Institute’un açıkladığı verilere göre stoklar geçtiğimiz hafta 3.13 milyon varil geriledi. Resmi veri Çarşamba günü açıklanacak ve Bloomberg anketine katılan analistler stoklarda 2 milyon varillik bir yükseliş bekliyor. Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez, Suudi Arabistan yetkilileri ile yapılan görüşemelrin ardından, “Venezuela’nın Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) ile OPEC dışı ülkeler arasında fiyatların desteklenmesi için bir zirve yapılması yönündeki teklifi ivme kazanıyor” dedi.

Petrol, Çin büyümesi ile ilgili endişelerin piyasalarda volatiliteyi tetiklemesi ile üç haftadan uzun bir süre önce varil başına 40 doların altında gerilemişti, petrol o zamandan bu yana dalgalanma gösteriyor. Fiyatlar Haziran ayında görülen zirve seviyeden yaklaşık yüzde 26 aşağıda seyrediyor. Goldman Sachs, küresel arz fazlası sorununun ilk tahmin edilenden büyük olduğunu belirtti.

Sydney’deki Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “Hala volatilite ve arz fazlası var. OPEC ülkeleri sorun yaşıyor ve bu yakın zamanda sona ermeyecek” dedi.

Ekim vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 59 sent yükselerek varil başına 45.18 dolar oldu ve Sydney saati ile 16.05’te 44.89 dolardan alıcı buldu. Kontrat Salı günü 59 sent artış ile 44.59 dolara geldi.Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 50 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 16 geriledi.

Kasım vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 34 sent veya yüzde 0.7 değerlenerek varil başına 48.09 dolardan işlem gördü. Ekim kontratının vadesi Salı günü doldu, kontrat 26 sent yükselerek 46.63 dolar olmuştu.