Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Lira, Fed’in Perşembe günkü faiz kararı öncesinde risk iştahının artması ile yükselişi ikinci güne taşıyor. Risk iştahının artması Türk varlıkların talebi destekliyor. Türk varlıkları geçtiğimiz ay gelişen piyasa muadillerinden daha fazla düşüş göstermişti.

Lira dolar karşısında yüzde 1 güçlenerek İstanbul saati ile 15:01’de 3.0002 seviyesine geldi ve gün içinde 3.00 seviyesinin altını gördü. Lira Salı günü Haziran ayından bu yana en büyük yükselişi gösterdi.  Geçtiğimiz ayın büyük bölümünde liranın 14 günlük RSI’ı eşik olarak görülen 30 seviyesinin altında seyretti. Bazı analistler 30 seviyesinin altını bir varlığın aşırı düşüş gösterdiği sinyali olarak görüyor. Endeks bugün 38 seviyesine yükseldi.

İstanbul’daki Akbank TAS traderlarından Emir Baruh, “Lira geçtiğimiz 10 günde genel olarak diğer gelişen piyasalardan daha düşük bir performans gösterdi. Dolayısıyla biraz düzeltme görüyor. Fed’in faiz kararının Perşembe günü açıklanmasının ardından ülke varlıklarının yönü ile ilgili kimse tahminde bulunamıyor” dedi.

Lira dolar karşısında son bir ayda ay yüzde 5.6 değer kaybetti ve Brezilya’nın ardından 24 gelişen ülke arasındaki en sert ikinci düşüşü göstermiş oldu.

Türk tahvilleri yükselirken, 10 yıl vadeli tahvil faizi 6 baz puan gerileyerek yüzde 10.69 ile 1 haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesine indi. Fed’in borçlanma maliyetlerini 2006’dan bu yana ilk kez bu hafta artırması ihtimali yüzde 30 seviyesinde.

Londra'da Citigroup Inc. stratejisti Luis Costa ve trader Ishitaa Sharma, e-posta notunda, lokal yatırımcıların, Fed bir kez faiz artırıdğında gelişen piyasaların güçleneceğini düşündüklerini kaydettiler ve "Türk Lirası, eğer siyasi belirsizlik azalmazsa, halen muhtemelen düşük performans gösterecek" şeklinde görüş bildirdi.

(15:15'te güncellendi)