Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Euro Bölgesi’nin enflasyonu Ağustos ayında yavaşlayarak neredeyse durma noktasına geldi ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) fiyat artışlarını canlandırma çabalarını güçleştirdi.  

Avrupa Birliği istatistik kurumunun açıkladığı verilere göre 19 üyeli Euro Bölgesi’nde fiyat artış hızı Ağustos ayında bir yıl önceye göre yüzde 0.1’e yavaşladı. Temmuz ayın enflasyon yüzde 0.2 seviyesindeydi. Ağustos ayı verisi 4 ayın en düşüğü olarak kaydedildi.

AMB Başkanı Mario Draghi, bu ay yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarındaki düşüşün ve gelişen piyasalardaki yavaşlamanın enflasyon görünümünü kötüleştirmesi halinde, merkez bankasının parasal genişleme programını genişletmeye hazır olduğunu dile getirdi. Enerji ve gıda gibi volatil unsurları içermeyen çekirdek enflasyon Ağustos’ta yüzde 0.9’a yavaşladı. Çekirdek enflasyon Temmuz’da yüzde 1 seviyesindeydi.

Euro Bölgesi’nde fiyatlar, AMB’nin 1.1 trilyon euroluk (1.24 trilyon dolarlık) parasal genişleme programını başlatmasından bu yana neredeyse hiç gelişme göstermedi.

Euro, bölgede enflasyonun yavaşlaması ile birlikte dolar ve yen karşısında düşüşü 3. güne taşıyor. Euro dolar karşısında, yüzde 0.3 gerileyerek Londra saati ile 10.52’de 1.1239 dolardan işlem gördü. Euro yen karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 135.30 yene geldi.