Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Piyasalar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bu akşam TSİ 21:00'de Washington'da yapacağı politika açıklaması ve çeyrek dönem ekonomik projeksiyonlarının açıklanmasının yanında, Fed Başkanı Janet Yellen'ın TSİ 21:30'daki basın toplantısında bazı noktalara daha dikkatli bakacak.

-- FOMC, üyelerin yaklaşık yedi yıldır süren sıfır faiz politikasını sonlandırıp sonlandırmamaya ilişkin kararı verirken, denizaşır ekonomilerdeki yavaşlamanın ve düşen hisse senedi fiyatlarının ABD ekonomik görünümü üzerindeki etkisine bakacak. Ekonomistler sonuç hakkında neredeyse yarı yarıya bölünmüş durumda. Bloomberg'in anketine katılan 113 ekonomistin 59'u Fed'in bu akşam faiz artırımına gideceğini düşünüyor.

Baltimore'da Johns Hopkins Ünivesitesi profesörlerinden ve Fed'in Parasal İşler Bölümü eski ekonomistlerinden Jonathan Wright, "Oldukça ince dengeye sahip bir soru," dedi ve "Olasılık yüzde 50-50'ye yakın" şeklinde konuştu.

Stamford, Connecticut'ta Amherst Pierpont Securities LLC baş ekonomisti Stephen Stanley, ekonomik verilerin oldukça "ikna edici" olduğunu ancak, yatırımcıların, Fed'in son finansal türbülansın ardından Fed'in faiz artırımına gitmekte istekli olacağı konusunda şüpheli olduğunu kaydetti.

-- Her yetkilinin projeksiyonunu gösteren noktalı grafiklerde görüldüğü üzere, FOMC'un gösterge fed fonları faizine ilişkin tahminleri, New York'ta Bank of America Corp. kıdemli ABD ekonomisti Michael Hanson'a göre, önümüzdeki birkaç yıl boyunca, Haziran ayına nazaran daha kademeli bir hızda sıkılaştırmayı işaret ediyor.

Hız "Önemli"

Hanson, "Yatırımcıların anlamaya çalışacağı en önemli şey, ileride faiz artırımının hızının ne olacağı" dedi ve "Yellen, sorunun faiz artırımı değil, sıkılaştırmanın hızı olduğunu vurguladı ve bu konuda biraz daha ek bilgi alacağız" şeklinde konuştu.

Hanson, güncellenmiş projeksiyonların bu yıl yalnızca bir çeyrek puanlık faiz artırımını işaret ettiğini ve ve bunu önümüzdeki iki yılın her birinde dört faiz artırımının takip edebileceğini sözlerine ekledi. Haziran'da, FOMC katılımcılarının tahmin medyanı, yüzde 0.625'ten 2016 yılının sonunda yüzde 1.625'e ve 2017 sonunda yüzde 2.875'e çıkarılma beklentisi ile brlikte, 2015 yılında iki faiz artırımını işaret ediyordu.

Wright, "FOMC nokta grafikte ve diğer iletişim araçlarında tekrar daha yavaş bir sıkılaştırma hızı işaret edecek" dedi.

-- New York'ta JPMorgan Securities LLC şef ABD ekonomisti ve eski Fed yetkililerinden Michael Feroli, "FOMC ayrıca uzun vadeli fon faizi için de projeksiyonunu düşürerek yüzde 3.75'ten yüzde 3.5'e çekebilir" şeklinde konuştu.

Feroli, "Mesaj, sıkılaştırmanın hızının kademeli olacağını güçlendirmek olacaktır" dedi.

Büyüme Tahminleri

Stanley, ayrıca uzun dönemli büyüme projeksiyonlarının da 2009'da sona eren resesyondan bu yana verimlilik artışlarındaki yavaşlama ile birlikte düşürülebileceğini belirtti.

-- Perşembe günkü açıklamada yeni bir ekleme olacak: Büyüme, enflasyon, işsizlik ve fed fonları faizine ilişkin tahminlerin medyanına, her kategoride üç en yüksek ve en düşük projeksiyonları dışarıda tutan geleneksel "merkez eğilim" aralıkları eklenecek. New York'ta RBC Capital Markets LLC baş ABD ekonomisti Tom Porcelli'ye göre bu orta noktalar, zamanla seriler oluştukça daha faydalı hale gelecek.

Porcelli, " Bunu 'anlamlı' kılan belki de genişleme olması, ancak bu nihayetinde insanların hakkında konuşacağı bir veri" şeklinde görüş bildirdi.

-- Faiz kararı aynı zamanda muhalefeti de getirecek. Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, bu ay "Daha Ertelemeye Karşı Durum" başlıklı bir konuşma yaptı ve eğer FOMC faiz artırımını ertelerse, çoğunluğa karşı oy kullanabilir. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, faizim 2016'nın ortasına kadar sıfır seviyesi yakınında tutulması çağrısında bulundu ve aksi durumda muhalefet edebilir.  

Tam İstihdam

-- FOMC açıklaması muhtemelen, işsizlik oranının Ağustos ayonda yüzde 5.1'e düşmesi ve büyümenin önceki çeyrekte yıllık bazda yüzde 3.7'ye hızlanmasının ardından, tam istihdam hedefinin yakalanmasına yönelik ilerlemeyi not edecek.

Ancak bu durum, görünüme ilişkin endişelerle dengelenebilir. Wright, emtia fiyatlarındaki düşüş, denizaşırı ekonomilerdeki zayıflık ve finans piyasası volatilitesinin büyümeye yönelik riskleriartırabileceğine dikkat çekti.

Hanson, Yellen'ın muhtemelen, FOMC'un yavaşlayan küresel ekonomiler ve piyasa akrgaşası dahil, görünüme yönelik riskler konusunda basın toplantısı sırasında daha fazla detay vereceğini söyledi.

-- Emek cephesindeki son iyileşmeye karşın, komite, mevcut uygun uzun dönemli işsizlik oranı bandı olarak gördüğü yüzde 5.1 - yüzde 5.2'ye ilişkin tahminini düşürerek, tam istihdamın daha önce düşünüldüğünden daha uzakta olduğu değerlendirmesinde bulunabilir.

Bir potansiyel neden: 28-29 Temmuz toplantısı tutanaklarına göre, "hızlanan ücretlere ilişkin ikna edici işaretlerin azlığı".

Feroli, "Belki yüzde 5.1'lik işsizlik oranının işaret ettiğinden daha fazla sorun vardır" dedi.