Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton'dan korumacılık uyarısı geldi. Şirketin CEO'su Andrew Mackenzie, küresel ekonominin yükselen korumacılık, ekonomik popülizm, ve kaynak milliyetçiliği tehdidi ile karşı karşıya olduğunu ve bunun ekonomik toparlanma ile ticaret serbestleşmesini engellediğini ifade etti.Küresel iş dünyasını bu konuda ayakaya kalkmaya davet eden Mackenzie, 2008'den bu yana tarife dışı engellerin arttığını, buna karşılık finans ve sigorta sektörünün bu sürecin dışında kaldığını söyledi.

ABD'de başta cumhuriyetçilerin başkan adayı olan Donald Trump, ulusal ekonomiye zarar verdiğini belirterek serbest ticarete saldırıyor. Mackenzie ise söylenenlerin aksine ticaret bariyerlerini kaldırmanın iş kaybına yol açmadığını kaydetti.

Son dönemde küresel ticaretteki azalmayı da korumacılığa bağlayan Mackenzie, ABD'nin çelik ithalatına uyguladığı damping vergilerini de eleştirdi. ABD'nin çelik ithalatını kısıtladığı ülkeler arasında Türkiye de bulunurken, yerli şirketler haklarını aramak için hukuki yollara başvuracaklarını açıklamıştı. Bununla birlikte sektör uzmanları aksi bir kararın çıkmasını beklemiyor.