Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Döviz traderları not alsın: Dolar, Fed’in bu yıl yaptığı ikisi hariç her bir toplantı öncesinde güçlendi. Bu iki toplantıda merkez bankası faiz oranları ile ilgili görünümünü açıkladı.

Perşembe günü yapılacak açıklamalar hayati önem taşıyabilir. Çünkü merkez bankası nokta grafik ile gösterilen faiz projeksiyonlarını açıklayacak. 2015 yılının işlem modeli, doların Fed faiz artırsa bile bu durumda gerileyeceğine işaret ediyor.

Mitsubishi UFJ Securities USA Inc. ABD faiz stratejisi direktörü John Hermann, “Fed faiz artırımı ile ilgili önümüzdeki üç yıl için çok daha makul bir patika oluşturmalı. Bu, Fed’in biraz daha güvercin olacağına işaret etmesi ile birlikte ilk önce doları biraz aşağı indirilebilir ve öte yandan riskli varlıkların fiyatını destekleyebilir” dedi.

Fed yetkililerinin faiz tahminleri, merkez bankasının Ekonomik Projeksiyonlar Özeti’nin bir parçası olarak bir tablo üzerinde mavi noktalar olarak gösteriliyor. Bu yıl iki kez çeyrek dönemlik güncelleme yapıldı ve söz konusu noktalar aşağı yöneldi. Bu da Fed politika yapıcılarının daha piyasa merkezli göstergelere yaklaştığına, faiz artırımlarında daha kademeli bir yükseliş yapılacağına ve faizlerde son noktanın daha düşük olacağına işaret ediyor. Faiz oranların daha düşük olması, dolar cinsinden varlıkların görece çekiciliğini azaltma eğilimi gösteriyor.

Dolar, yetkililerin 2015 tahmin medyanını yüzde 0.625’e düşürmesinin ardından 18 Mart’ta yüzde 1.8 kadar değer kaybetti. 17 Haziran’da 2016 ve 2016 tahminlerinin sırasıyla yüzde 1.625 ve yüzde 2.875’e indirilmesi ile dolar yüzde 0.8 geriledi.