Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası finans uzmanları, kredi değerlendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Cuma günü yapacağı Türkiye değerlendirmesinde kredi notu ve görünümü değiştirmeyeceği ve Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyede tutacağı öngörüsünde bulundu.

Nomura'nın Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) Bölgesi Stratejisti Timothy Ash, Fitch'in Türkiye'ye ilişkin değerlendirmesinde, kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyede tutmasını beklediğini söyledi.

Ash, "Görünümde revizyon olasılığı oluşabilir, fakat Türkiye'nin yatırım yapılabilir notu korunacaktır. Genel seçimin sonucun beklenecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Fitch Ratings'in geçen hafta Londra'da yaptığı küresel ülke görünümleri toplantısında Güney Afrika'nın kredi notunu kırılabileceğinin belirtildiğini dile getiren Ash, Türkiye'nin mali gücünün ise vurgulandığını hatırlattı.

Ash, "Türkiye'nin, örneğin Güney Afrika'ya kıyasla daha iyi bir büyüme hikayesi var. Bu birçok farklı faktöre bağlı olmakla birlikte aslında belki de asıl önemli olan istihdam yaratmadaki başarı. Türkiye'de işsizlik oranı yaklaşık yüzde 10 seviyelerindeyken, Güney Afrika'da yüzde 28" ifadelerini kullandı.

Merkezi Londra'da bulunan Capital Economics'in Kıdemli Gelişen Piyasalar Stratejisti William Jackson ise "Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu değiştirmeyeceğini düşünüyorum. Kuruluş son açıklamasında Türkiye'nin görece sağlam bilançosunu vurguladı" diye konuştu.

Jackson, ekonomideki zayıflamadan ve Türk Lirası'nın son dönemde dolar karşısında yaşadığı değer kayıplarından kaynaklı önümüzdeki dönemde ilişkin bazı risklerle karşılaştığını belirterek, "Fakat şimdilik bu reyting kuruluşunun Türkiye'ye ilişkin görüşünü etkilemeyecek" dedi.

Türkiye'ye ilişkin değerlendirmenin yarın yapılması bekleniyor

Fitch'in Türkiye'nin yarınki kredi not ve görünümüne ilişkin değerlendirmeyi es geçmemesi ve kapsamlı bir raporla büyümeye ilişkin 2015 ve 2016 öngörülerinin revize edilmesi bekleniyor.

Uzun yıllar Türkiye'ye ilişkin raporlar hazırlayan Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Paul Rawkins'in emekli olmasının ardından yaz başında Kıdemli Direktör Paul Gamble Türkiye analisti olarak görevlendirilmişti.

Geçen hafta ilk kez Londra'da düzenlenen "Küresel Ülke Notları Konferansı"nda konuşan Gamble, "Devam eden politik belirsizliğe rağmen Türkiye'nin reytinginde mali pozisyon kilit önemde. Mali güç politik ortama rağmen sarsılmadı. Kamu finansmanı ve borcun Gayrisafi Yurt içi Hasılaya (GSYH) oranındaki düşüş derecelendirmeye destek sağlıyor" ifadelerini kullanmıştı.

Fitch Ratings tarafından geçen hafta Türk bankalarına ilişkin yapılan açıklamada ise bankaların dış borçlarının artmaya devam ettiği belirtilerek, "Temel senaryomuza göre ülke ani ve devam eden bir şekilde sermaye piyasalarına olan erişiminin kesilmesi olasılığından veya sermaye akışındaki ani dönüşten korunacak" değerlendirmesine yer verilmişti.

Fitch, Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü en son 20 Mart 2015 tarihinde teyit ettiğini duyurmuştu. Kuruluşun yarın, Türkiye'ye ilişkin 2015'teki ikinci değerlendirmesini yapması bekleniyor.

AA