Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30'da güncellendi)

Tahviller ve Japon yeni, Fed'in küresel ekonomiye ilişkin uyarısının piyasalarda dalgalanma yaratması ile birlikte, güvenli liman alımlarından destek buldu.

Avrupa hisse senetleri, Fed Başkanı Janet Yellen'ın yavaşlayan Çin ekonomisi konusunda temkinli olunmasını işaret etmesi ve faizde değişikliğe gitmemesinin ardından son iki haftanın en büyük düşüşüne yönelirken ve ABD endeks vadeli kontratları aşağı yönde hareket etti ve altın değer kazandı. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Fed'in kararının Euro Bölgesi'nin merkez bankasının teşvikleri artırmasına neden olabileceği beklentisi ile, Temmuz ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Gelişen piyasalar, faizlerin bir süre daha düşük kalacak olması ve doların yüksek faizli paralar karşısında değer kaybetmesi ile birlikte ralli yaptı.

Yellen'ın politika yapıcılarının büyük bölümünün bu yıl faiz artırımı beklediklerini söylemesine karşın, vadeli işlem traderları faiz artırımının gelecek yıl olacağı beklentisini fiyatlıyor.

Fed yetkilileri, üst üste üç çeyrekte de fed fonları faizi (Fed'in gösterge faizi) için gelecek yılların perojeksiyonlarını, açıklamalarında, "Son küresel ekonomik ve finansal gelişmeler ekonomik faaliyeti bir anlamda olumsuz etkileyebilir ve muhtemelen enflasyon üzerinde kısa vadede aşağı baskı oluşturacaktır" diyerek aşağı yönde revize etti. Fed yetkililerinin medyan projeksiyonu bu yıl sonuna kadar faiz artışı olabileceğini işaret ederken, fed fonları vadelileri, traderların ABD merkez bankasının 2016 yılına kadar bekleyebileceğini algıladıklarını işaret ediyor.

Cenevre'de Mirabaud Securities kıdemli hisse senedi satış traderı John Plassard, "Çin yorumları Fed kararının kenidisnden daha önemliydi ve Abrupa Çin ekonomisinde ABD'den daha bağımlı," dedi ve "Yellen ayrıca enflasyonun çok düşük olduğunu ve bunun birkaç ay daha süreceğini söyledi. Bu ayrıca Ekim ayında faiz artırımı olmayabileceğini işaret ediyor ve Aralık ayında da ihtimalin düşük olduğunu söylüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Vadeli işlem yapan traderlar, Ekim ayında Fed'in faiz artırımı ihtimalini yüzde 17, Aralık ayında yüzde 44 ve Ocak ayında yüzde 52 olasılıkla fiyatlıyor. Fed Başkanı Janet Yellen dün karar sonrası yaptığı açıklamada, politika yapıcılarının çoğunun halen bu yıl faiz artırımına gidilmesini beklediğini söyledi.

(15:30'da güncellendi)