Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Salı günü açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) kararı ile ilgili BloombergHT.com’a değerlendirmede bulunan uzmanlar faizlerde değişiklik beklemediklerini belirtti. Ekonomistlerin büyük bir çoğunluğu bunda Fed’in Çin ekonomisi ve küresel büyüme endişeleri ile Eylül toplantısında faiz oranlarını artırmaktan kaçınmış olmasının etkili olduğunu ifade etti.

“Faizler seçim sonrası gözden geçirilebilir”

Merkez Bankası’ndan hiçbir değişiklik beklemediklerini ifade eden Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü Gülizar Türk, “Bugüne kadar hiçbir değişiklik yapmayan Merkez Bankası’ndan Fed’in son kararı sonrasında yeni hamle beklemiyoruz doğal olarak. Kurlar zaten geçtiğimiz aylardan çok farklı seviyelerde değil. Faizleri zaten günlük fonlamada Merkez Bankası’nın sıkılaştırmada hala yeri var. Bu önceden 8.20’lerdeyken şimdi 8.90’larda. Bu da politika faizini artırmaması için bir neden oluşturuyor aslında. Merkez Bankası’nın elini rahatlatıyor. Hem bu günkü koşullar altında Fed’in de faiz artırımı yapmadığı bir durumda biz Merkez Bankası’nda böyle bir hamle beklemiyoruz. Seçim sonrasında belki tekrar gözden geçirilebilir ama şimdilik bu ayda beklemede kalacağını düşünüyoruz” değerlendirmesi yaptı.

“Piyasa yapıcılara uygulanan faizin açıklanmadığını göreceğiz”

Enflasyon beklentilerindeki bozulmaya vurgu yapılacağını öngören Deniz Yatırın Baş Ekonomisti Özlem Derici, “Faiz oranlarında, Salı günkü toplantıdan herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Merkez Bankası daha önce birkaç sadeleştirme adımı açıklamıştı. Tek değişiklik burada olabilir. Bunlardan bir tanesi piyasa yapıcılara ayrı faiz uygulamasının son verileceğiydi. Dolayısıyla Salı günü 10.75’in yanı sıra 10.25 piyasa yapıcılara uygulanan faizin açıklanmadığını göreceğiz. Öyle bir değişiklik olacak. Onun dışında enflasyon beklentileri bozulma gösteriyor. Merkez Bankası belki buna vurgu yapabilir. Biraz daha enflasyon vurgusu ağırlık kazanacaktır. Ama daha önceden açıkladığı, Fed’in sıkılaştırmaya başlamasını bekleyeceği duruşu değişmeyecektir. Bununla ilgili de detayı da Çarşamba günü ekonomistler toplantısında duyacağız. Halen o stratejinin devam edip etmediğini öğrenmiş olacağız” diye konuştu.

“Merkez kendini bir anlamda Fed’e bağladı”

Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Emin Tay, “Ben de pek çok ekonomistle aynı beklentiyi paylaşıyorum. Bana kalırsa faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmeyecek. Daha önceki Merkez Bankası toplantı tutanaklarında ve Erdem Başçı’nın ifadelerinde yer aldığı gibi Fed faiz artırırken, daha doğrusu normalleşme sürecine giderken, Merkez Bankası bu adımı takip edeceğini belirtmişti. Dolayısıyla kendini bir anlamda Fed’e bağladı. Fed faizi ertelediği için ve önümüzdeki döneme ilişkin faizi artırmada çok da hevesli olmadığı sinyali verdiği için ben Merkez Bankası’nın bu anlamda çok fazla bir harekete yapmayacağını düşünüyorum” yorumunu yaptı.

Fibabanka Hazine Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gencal, “Merkez Bankası ben Fed’i takip edeceğim diyor, Fed’in yapmış olduğu politikaya bağlı bir para politikası izliyoruz. Merkez’in normalleşme süreci içerisinde de atmış olduğu bir takım adımlar var. Atmış olduğu adımların bankacılık sektörüne etkilerinin çok minimal kalacağını düşünüyorum. Önümüzdeki dönem risklerini özellikle değişmekte olan piyasaların içerisinde, cari açık ve finansman bacağından da düşünüyorum ve Pazartesi itibarıyla kurda belki bir miktar normalleşme yaşadık, önümüzdeki belki üç haftalık dönemde risk iştahı biraz artacak gibi görünüyor. Ama PPK’da yapılacak ya da atılmayacak herhangi bir adım bizi önümüzdeki dönemde biraz daha riskli hale getirecek gibi görünüyor. Merkez Bankası Salı günü faizde bir değişiklik yapmayacak gibi, yaparsa da son derece sınırlı kalacak gibi görünüyor” dedi. 

Yapı Kredi Yatırım Baş Stratejisti Murat Berk, “Merkez Bankası’dan bir değişiklik beklemiyorum. Bunun büyük oranda Fed’e bağlı olduğunu düşünüyorum. Daha önce Fed Eylül’de karar alırsa ona göre pozisyon alacağını ima etmişti. Fed kararı gelmediği için Merkez Bankası’nın bir değişiklik yapacağını sanmıyorum. Sadeleştirmede de belki tekrar yapabileceğini tekrarlayabilir” yorumunda bulundu.

Ekinci Economics Consulting Kurucu ve Ekonomisti Şevin Ekinci, “Fed’in Eylül ayında faiz artırma olasılığının ortadan kalkmış olması ile Merkez Bankası’nın eli biraz rahatladı. Çünkü Fed herhangi bir şekilde faiz artırımına gitmiş olsaydı, bu toplantı risk altında olacaktı. Piyasa oyuncuları TCMB’den faiz artırımı beklentisi içinde olacaktı. Ancak artık beklemiyoruz. Bu, bu toplantıda olmayacaktır. Zorunlu karşılıklar, ROK mekanizmasında ya da faizlerde herhangi bir aksiyon alınmasını da beklemiyorum” diye konuştu.

BloombergHT.com Editörü

Güneş Doğan

gdogan@bloomberght.com