Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi tekrar enflasyonsuz kalmayla karşı karşıya ancak bu durum Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’yi şaşırtmayacak gibi görünüyor.

AMB Başkanı üç haftadan uzun bir süre önce enflasyon oranının bu yıl negatif dönebileceğini söylemişti. Draghi, enflasyondaki düşüşte petrol fiyatlarının yeniden düşüşe geçmesinin etkili olabileceğini dile getirmişti. 19 üyeli Euro Bölgesi, Çarşamba günü bu yönde bir adım atmaya hazırlanıyor. Hafta ortasında açıklanacak veri öncesinde Bloomberg anketine katılan ekonomistler verinin, tüketici fiyatlarının Eylül ayında 5 aydan bu yana ilk kez duraksadığını göstermesini bekliyor.

Fiyatlardaki durgunluk, geçtiğimiz 2 yılın büyük bir çoğunluğunda enflasyonu yüzde 2’lik hedefe ulaştırmaya çalışan politika yapıcılar için geçici bir başarısızlık işareti olabilir ve deflasyon riskleri ile ilgili yeni bir tartışmayı alevlendirebilir. Yetkililer teşviki gerektiğinde artırmaya hazır olduklarını yinelemiş olsalar da bu kararın verilmesi öncesinde daha fazla kanıt görmek istediklerini ifade etmişlerdi.

Londra’daki Oxford Economics Ltd. ekonomistlerinden Ben May, “Bu ay açıklanacak verilerin AMB’yi aksiyona geçmeye teşvik etmesi düşük bir ihtimal. Parasal genişleme, petrol fiyatlarındaki yeni düşüşün ikinci etkilerinin görülmesini önledi ve çekirdek enflasyonda son aylarda görülen ivmelenme bir rahatlama nedeni. Bazı insanlar enflasyondaki bu yeni gerilemeden endişeli olabilir ancak AMB kendini bu endişelerden uzaklaştırmayı denedi” dedi.

Avrupa Birliği’nin istatistik kurumu Eylül ayına ait enflasyon verisinin Çarşamba günü Lüksemburg’ta saat 11.00’de açıklayacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.3 ile eksi uüzde 0.2 arasında değişiklik gösteriyor.