Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin ekonomisindeki duraksamanın emtiadaki gerilemeyi derinleştireceği endişeleri ile 6 yılın en düşük seviyesine doğru düşüş gösteriyor, para birimleri zayıflıyor. Malezya ringgiti 17 yılın en düşük seviyesine indi.

Cnooc Ltd. Hong Kong’ta yüzde 7.6 değer kaybetti ve enerji hisseleri göstergesini 10 yılın en düşüğüne itti. Jiangxi Copper Co., bakır fiyatlarının kayıpları genişletmesi ile yüzde 5.2 geriledi. Hong Kong’da Hang Seng China Enterprises Endeksi 5 haftanın en sert düşüşünü gösterdi. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.9 geriledi. Endonezya hisseleri 2 yılın en düşük seviyesine indi. Malezya ringgiti dolar karşısında yüzde 1.1 zayıfladı ve 1997’den bu yana en büyük çeyrek dönemlik kayba hazırlanıyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.5 gerileyerek Hong Kong saati ile 11.58’de 769.96 puan oldu. Bloomberg Emtia Endeksi, Çin’de talebin zayıflamasıyla 2008’deki küresel finansal krizden bu yana en kötü çeyrek dönemlik düşüşe hazırlanıyor. Perşembe günü açıklanacak imalat sanayi verisi Asya’nın en büyük ekonomisi Çin’de yavaşlamanın derinleştiğine işaret ederek daralabilir. İmalat sanayindeki daralma, Çin’e yapılan ihracata bel bağlayan gelişmekte olan ülkelere zarar verebilir.

Kuala Lumpur merkezli Areca Capital Sdnceo’su Danny Wong Teck Meng, “Emtia oldukça kötü görünüyor ve pek çok gelişen piyasayı olumsuz etkiliyor. Çin gibi büyüme motorları yavaşladığında fiyatlar talebin düşmesiyle geriler. ABD’de faiz oranlarının artırılması için daha istikrarlı bir görünüme ihtiyacımız var. Öbür türlü her şey spekülatif bir anlamda işlem görüyor” dedi.