Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) endeksi, güne yüzde 0,61 düşüşle 72.865,87 puandan başladı.

BIST 100 endeksi önceki kapanışına göre 449,12 puan gerilerken, bankacılık endeksi yüzde 0,87, holding endeksi yüzde 0,48 düşüş kaydetti. Açılışta en fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 0,19 ile "bilişim", en çok düşen sektör endeksi ise yüzde 0,97 ile "madencilik" oldu.

BIST 100 endeksi dün güne pozitif başlasa da küresel piyasalardaki negatif havanın etkisiyle düşüşe geçerek günü yüzde 1,74 azalışla 73.314,99 puandan tamamlamıştı.

Küresel piyasalar, Volkswagen'den başlayıp tüm otomotiv şirketlerine yayılan satış baskılarına ek olarak, emtia fiyatlarındaki düşüşün emtia ticareti yapan şirket hisselerinde panik satışlarına yol açması nedeniyle sert düştü.

Küresel piyasalardaki negatif havanın etkisiyle dün gösterge tahvilin bileşik faizi son 1,5 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 11,61'e çıkarken, döviz kurları yükseliş eğilimini bugüne de taşıyarak tarihi zirvelerine yakın seyrediyor.

Analistler, küresel piyasalarda özellikle dünden bu yana panik satışlarına neden olan emtia şirketlerine ilişkin haber ve açıklamalar ile makroekonomik verilerin takip edileceğini belirtiyor. Küresel ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri azaltabilecek haber ve verilerin gelmesi durumunda piyasaların pozitife dönebileceğini aktaran analistler, kısa vadede satış baskısı ve yüksek volatilitenin devam edeceğini tahmin ediyor.
 
AA