Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Katar’ın ülke refah fonu, Volkswagen AG ve Glencore Plc’deki paylarından kağıt üzerinde 10 gün içinde 5.9 milyar dolar kaybetti.

VW’nin en büyük arz edilmiş hisse sahibi ve en büyük üçüncü adi hisse senedi sahibi Katar Yatırım Otoritesi, otomobil üreticisindeki varlıklarından yaklaşık 4.8 milyar dolar kaybetti. Refah fonu, aynı zamanda madencilik şirketi Glencore’un en büyük yatırımcısı. Fonu şirketteki payı aynı periyotta yaklaşık 1.1 milyar dolar geriledi. Söz konusu kayıp hesaplamaları fonun son açıklamalardan bu yana varlıklarını artırmadığı veya azaltmadığını varsayarak yapıldı.

Sahiplik verileri Bloomberg’in son mevcut bildirimlerden yaptığı değerlemelere göre yapıldı. Fon sözcülerinden Daniela Fleischmann varlıklar ile ilgili değerlendirme yapmayı reddetti.

Otomobil üreticisi VW, ABD’de emisyon kurallarında hile yaptığını kabul etmesinin ardından geriledi. Glencore, metal fiyatlarının gerilemesi ve yatırımcılarda borç yükünün yeterince hızlı azaltılmadığı endişesinin artması ile değer kaybetti.

Bloomberg’in derlediği verilere göre refah fonunun VW’nin arz edilmiş hisselerinde yaklaşık yüzde 13’lük bir payı bulunuyor, adi hisse senetlerindeki payı ise yüzde 17 seviyesinde. Fonun Glencore’daki payı ise yaklaşık yüzde 8.2.