Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Volkswagen AG’nin hissesi, otomobil üreticisi şirketin emisyon testlerinde hile yapmasının ardından Dow Jones Sürdürülebilir Endeksleri’nden çıkarılacak.

S&P Dow Jones Indices LLC ve RobecoSAM Salı günü yaptıkları açıklamada, “Otomobil üreticisi şirket, 18 Eylül’de ABD’nin emisyon testlerinde sistematik olarak manipülasyon yaptığı kabul etti ve bu durum şirketin statüsünün yeniden değerlendirilmesine yol açtı” ifadelerini kullandı. Açıklamaya göre VW hissesi, 5 Ekim’de işlemlerin kapanmasının ardından DJSI Dünya, DJSI Avrupa ve diğer tüm ilgili endekslerden çıkarılacak.

S&P Dow Jones Indices ve RobecoSAM, Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksleri’nin yönetimini gerçekleştiriyor. Bu gösterge, ekonomik, çevresel ve sosyal kriterler bakımından sektörlerinde en iyi olan şirketleri sıralıyor, bu şirketlerin performanslarını takip ediyor. Dow Jones Sürdürülebilirlik Dünya Endeks 1999 yılında başlatıldı ve yönetici şirketlere göre bu tipteki ilk küresel gösterge oldu.

Volkswagen’in hissesi yüzde 4.2 değer kaybederek Frankfurt saati ile 09.12’de 95.14 euroya indi. Hisse böylece 18 Eylül bu yana kaybı yüzde 41’e genişletti. Şirketin değeri 29 milyar euroya (33 milyar dolar)  geriledi. Almanya’daki savcılar, Pazartesi günü yapılan açıklamada otomobil üreticisi şirkete yönelik soruşturma başlatıldığını, incelemeye eski CEO Martin Winterkorn’un da dahil olduğunu belirtti.