Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, ABD endeks vadelileri ile birlikte, yatırımcıların küresel hisse senetlerinin değerinde yaklaşık 11 trilyon dolarlık bir erimeye yol açan dalgalı işlemlerin gördüldüğü çeyrek dönemin ardından hisse senetlerine dönmesi sonucu yukarı yönde hareket etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi üst üste beşinci ayı da kayıpla geçmeye ve 2008'deki küresel finansal krizden bu yana en uzun kayıp dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. ABD endeks vadeli kontratları, ABD hisse senetlerinde yükselişin ikinci güne taşınabileceğini işaret ediyor. Avustralya doları, Malezya ringgiti ile birlikte yükselirken, Bloomberg JP Morgan Asya Dolar Endeksi son yedi yılın en büyük çeyrek dönem düşüşüne yöneldi. Altın ve ABD Hazine tahvilleri geriledi.

Sydney'de Westpac Banking Corp. kıdemli Döviz stratejisti Sean Callow, "Asyalı politika yapıcıların yavaşlayan büyüme ile mücadele etmeleri ve Fed'in politika görünümüne ilişkin tartışmaların daha uzun bir süre devam edecek olması ile birlikte, volatilitenin yüksek kalmaya devam etmesini bekliyoruz," dedi ve "Herhangi bir Asya para biriminin dördüncü çeyrekte sürekli ve kayda değer yükselişler göstermesi zor. Zira ABD doları karşısında düşüşler muhtemelen norm haline gelecek" şeklinde görüş bildirdi.

Hisse senetlerinde son günlerde görülen satışlar, emtia grubunda ayı piyasasının sürdüğü bir ortamda, yüksek borçlanma maliyetlerinin madencilik ve emtia ticareti yapan şirketlere yönelik endişeleri artırması ile birlikte geldi. Bu satışlar, anakara Çin'de hisse senetleri balonunun patlaması, ABD teknoloji ve biyoteknoloji hisselerindeki düşüşler ve Fed'in 2006'dan bu yana ilk fazi artırımını yapacağına ilişkin beklentilerle gelişen piyasalardan fon çıkışları ile gerçekleşti. Çin piyasaları, Perşembe gününden itibaren tatil nedeniyle beş gün kapalı olacak ve Cuma günü ABD'de istihdam verileri açıklanacak.