Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, bölgede enflasyonun negatife döndüğünü gösteren verinin ardından düşüşü ikinci güne taşıyor. Enflasyondaki gerileme, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) parasal teşviki genişleteceği spekülasyonunu destekledi. Öte yandan Fed bu yıl faiz oranlarını artırmaya hazırlanıyor.

Euro, Çarşamba günü açıklanan verinin Euro Bölgesi’nde enflasyonun Eylül ayında bir yıl önceye göre yüzde 0.1 gerilediğini göstermesi ile 3 günden bu yana ilk kez zayıflama gösterdi. Bölgede enflasyon 6 aydan bu yana ilk kez negatife döndü. Avustralya ve Yeni Zelanda doları, Çin’in imalata sanayi göstergesinin Eylül ayında iyileşme göstermesinin ardından yükseldi.

Tokyo’daki Mizuho Securities Co. baş Döviz stratejisti Kengo Suzuki, “Risk duyarlılığı geliştiğinde, euro geriler ve Avustralya doları yükselir. Bu, risk merkezli klasik bir durumdur. Şu an gelişen piyasa ve emtia bağlantılı para birimleri karşısında gelişmiş ülke paraları, hisse senetlerinden ipucu alıyor. Hisselerdeki hareketler riskten kaçış duyarlılığını alevlendiriyor veya gevşetiyor” dedi.

Euro dolar karşısında, Çarşamba günü yüzde 0.6 değer kaybetmesinin ardından yüzde 0.1 gerileyerek Tokyo saati ile 10.34’te 1.1164 dolardan işlem gördü. Euro üçüncü çeyrekte yüzde 0.3 yükseldi, ikinci çeyrekte yüzde 3.9 artış göstermişti.

Euro yenin ardından 10 gelişmiş ülke para birimi arasında geçtiğimiz 3 ayda en iyi performansı sergiledi. Çin’deki yavaşlama işaretleri ve hisse senetlerindeki düşüş euroya talebi destekledi.