Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi Çin’den istikrarlaşma sinyalleri gelmesi ve öte yandan ABD ve OPEC üretiminin yavaşlaması ile yükseliş gösteriyor.

Petrol vadelileri, New York’ta yüzde 1.6 kadar arttı. Çin’in Eylül ayına ait resmi imalat sanayi göstergesi 49.8 seviyesinde geldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medynı 49.7 seviyesindeydi. ABD’de petrol üretimi 8 haftanın 7’sinde düşüş gösterdi ve 10 ayın en düşük seviyesine indi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC), Eylül’de günlük 32 milyon varil üretim gerçekleştirdi. Üretim bir önceki aya göre yüzde 0.7 geriledi.

Petrol, Haziran ayındaki 2015 zirvesinden yüzde 25’ten fazla geriledi. Petroldeki düşüşte, fiyatları 6 yılın en zayıf seviyesine iten küresel arz fazlası sorununun Çin’deki yavaşlamanın etkisiyle süreceği spekülasyonu etkili oldu. ABD’nin petrol stokları hala 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor.

Seul’daki NH Investment & Securities Co. emtia analistlerinden Kang Yoo Jin, “Çin’in imalat sanayi verisi en azından bir önceki aya göre iyileşme gösterdi. Bu durum petrol fiyatları için olumlu bir faktör. Fiyatın varil başına 50 doların altında kalması ile birlikte ABD üretiminin gerilemeyi sürdürmesi yüksek bir olasılık” değerlendirmesi yaptı.

Kasım vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 71 sent kadar yükselerek varil başına 45.80 dolar oldu ve Singapur saati ile 14.02’de 45.73 dolardan işlem gördü. Kontrat Çarşamba günü 14 sent gerileyerek 45.09 dolara indi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 29 yukarısında seyrediyor.

Kasım vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 38 sent veya yüzde 0.8 değerlenerek varil başına 48.75 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 3.02 dolar seviyesinde.