BOE: Piyasa gerileyen likiditeyi yeterince fiyatlamıyor
İngiltere Merkez Bankası (BOE), piyasanın gerileyen likiditeyi düşük fiyatlıyor olabileceğini belirtti
İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) istikrar yetkililerine göre finans piyasaları, likiditedeki düşüşlerden kaynaklanabilecek potansiyel zarara karşı tetikte olmayabilir.
Finansal Politika Komitesi’nin 23 Eylül’de yaptığı toplantının tutanaklarına göre piyasa fiyatları likidite koşullarındaki potansiyel kötüleşmeyi yeterince fiyatlamıyor olabilir. Yetkililer, “Gelişen piyasalara bağlı olarak piyasa işleyişinde değişiklikler yaşandı ve riskler arttı” değerlendirmesi yaptı.
Küresel piyasalar, Çin’deki yavaşlama ve diğer ekonomilerdeki duraksama ile sarsıldı. Son gelişmeler ABD Merkez Bankası’nı faiz artırımından uzak tutmaya yeterli oldu.
BOE yetkilileri, “Küresel ekonomide gelişen piyasa öneminin arttığı dikkate alındığında, bu durumun İngiltere’nin finansal istikrarına yönelik maddi bir etkisinin olması potansiyeli mevcut” ifadesini kullandı.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) Finasal Politika Komitesi tutanaklarında, gelişen piyasaların işleyişinde yaşanan değişiklik nedeniyle mevcut risklerin arttığı belirtildi.
Finansal Politika Komitesi'nin 23 Eylül'de yaptığı toplantının tutanaklarında, "Gelişen piyasalara bağlı olarak piyasa işleyişinde değişiklikler yaşandı ve riskler arttı. Komite Çin ve gelişmekte olan ekonomileri İngiltere'deki finansal istikrarı nasıl etkileyebileceğini görüştü. Hızlı bir büyüme döneminin ardından gelişmekte olan ekonomiler, reel Gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) itibariyle kriz öncesindeki 2006'dakinden yaklaşık yüzde 60 daha büyük" ifadelerine yer verildi.
Bankacılık sisteminin ötesine bakıldığında, İngiltere'deki varlık yöneticilerinin önemli ölçüde gelişmekte olan ekonomilerin tahvillerini bulundurduğu kaydedilen tutanaklarda, "İngiltere, finansal küresel ekonomideki sermayenin yer değiştirmesinin piyasa işleyişini test etmesi halinde, bundan dolaylı olarak etkilenebilir" denildi.
Tutanaklarda, küresel piyasalarda Çin'deki ekonomik yavaşlamanın etkili olduğu vurgulanırken, "Küresel ekonomide gelişen piyasa öneminin arttığı dikkate alındığında, bu durumun İngiltere'nin finansal istikrarına yönelik maddi bir etkisinin olması potansiyeli mevcut" ifadesi kullanıldı.