Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE) yetkililerinin umutla beklediği enflasyonal etki sonunda gelmiş olabilir

Perşembe günü açıklanan veriye göre birim işgücü maliyetleri ikinci çeyrek dönemde yıllık bazda yüzde 2.2 ile 3 yıla yakın bir sürenin en hızlı yükselişini gösterdi. Maliyetler bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 0.3 arttı.

Birim işgücü maliyetlerindeki artış hızı, BOE Yardımcı Guvernörü Ben Boradbent’ın enflasyonu yeniden merkez bankasının hedefine ulaştırmak için gerekli olduğunu söylediği seviyeye yakın. Enflasyon mevcut durumda, gerileyen petrol fiyatlarından kaynaklı olarak sıfır seviyesinde.

Bu hafta açıklanan başka bir veriye göre çalışanların ücretleri ikinci çeyrek dönemde yüzde 4.7 ile 2007’den bu yana en büyük yıllık artışı gösterdi. BOE Guvernörü Mark Carney, işgücü maliyetlerinin ve ücret artışlarının yükselmeye devam etmesi ve çekirdek enflasyonun ivmelenmesi halinde teşvikin gelecek yılın başında geri çekilmeye başlanmasının uygun olabileceğini söylemişti.

İşgücü maliyetlerindeki artış şirketlerin çalışanlarını elde tutmak veya yeni çalışanlar kazanmak için teşvik tedbirlerini artırmak zorunda kalabileceğine işaret ediyor. İşgücü maliyetleri, İngiltere’de total üretim maliyetlerinin yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor.