Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Faiz oranlarındaki yükselişe en duyarlı varlık sınıfı olab ABD Hazine tahvilleri, Fed’in faiz artırımına yaklaşmasının tüm yıl küresel finans piyasalarında yankılanması ile diğer tüm ABD yatırım araçlarını 2015’in ilk üç çeyrek döneminde geride bıraktı.

Ekonomik büyümenin yavaşlaması ve finans piyasasındaki volatilite Fed’in Eylül ayında faiz artırımını ertelemesine yol açtı. Bu durum ABD tahvillerine fayda sağlarken, diğer varlık sınıfları gerileme gösterdi. Emtia fiyatlarındaki gerileme enflasyon beklentilerini 20092dan bu yana en düşük seviyeye iterken, ABD tahvilleri küresel hisse senetlerinin değer kaybetmesi ile güvenli liman halini aldı. Almanya ve Japonya’da tahvil faizleri rekor düşük seviyelere indi.

New Jersey’deki Prudential Financial baş yatırım stratejisti Robert Tipp, “Çok fazla endişe var. Yunanistan krizi, gelişmekte olan ülkelerdeki stres, şirketlerin ağır tahvil ihracı ve Fed’in faiz artırımının arka planda piyasaya tehdit oluşturması gibi meseleler yön verici oldu” dedi.

ABD tahvillerinin 2015 yılında yüzde 1.9 getiri sağlarken, Standard & Poor’s 500 hisse senedi endeksi yüzde 5.3 geriledi. Şirket tahvillerinde yüzde 0.1 ve yüksek getirili tahvillerde yüzde 2.1’lik düşüş yaşandı. Standard & Poor’s Goldman Sachs Emtia Endeksi’nde yüzde 14.1 gerileme görüldü.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi 1 baz puan veya 0.01 yüzde puan artarak Londra saati ile 07.35’te yüzde 2.04 oldu.