Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:25'te güncellendi)

Altın, ekonominin Fed'i faiz artırımına yöneltecek kadar güçlü olup olmadığı konusunda işaret verebilecek ABD istihdam verisi öncesi, Mart ayından bu yana en hızlı haftalık kaybına yöneldi. Palladyum üç ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Altın düşüşünü altıncı güne taşıyarak Temmuz ayından bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirdi. Aralarında Başkan yellen'ın da bulunduğu Fed yetkilileri faizin bu yıl artırılabileceğini kaydederken, traderlar artırımın Ocak ayına akdar yapılmayacağı şeklinde bahse giriyor. Yüksek borçlanma maliyetleri, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Londra'da Macquarie Group Ltd. analisti Matthew Turner, "İşgücü piyasası, insanların daima izlediği önemli bir piyasadır," dedi ve "Eğilim muhtemelen yukarıdan ziyade aşağı yönlü olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.6 düşerek, Londra saati ile 11:40'ta ons başına 1,106.75 dolara indi. İki haftanın en düşük seviyesine inen altın bu hafta yüzde 3.4 geriledi.

Spot gümüş yüzde 0.7 düşüşle ons başına 14.4485 dolara geriledi ve iki haftanın en düşük seviyesini gördü. Avustralya'da altını rafine eden Perth Mint, talebina rtmasının etkisi ile son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Fiziki Alımlar

UBS Group AG, bugünkü raporunda, ABD istihdam verisinin muhtemelen altını aşağı iteceğini, ancak düşük fiyatların fiziki alımları artırabileceğini kaydetti. Yatırımcılar altın destekli fonlar yoluyla varlıklarını artırdı. Varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü 1.9 ton artarak 1,532.1 ton ile Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Altın üreticileri, FTSE/JSE Afrika Altın Madencilik Endeksi'ndeki yüzde 3.4'lük düşüşle birlikte değer kaybetti. Dünyanın üçüncü en büyük altın üreticisi AngloGold Ashanti Ltd. yüzde 4.3 düşerek kayıplara öncülük etti.

Platin yüzde 1 düşüşle ons başına 895,35 dolara indi ve Ekim 2014'ten bu yana en büyük haftalık kayba yöneldi. Palladyum yüzde 2.5 tırmanarak 693.50 onsa çıktı ve 3 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Otomobillerin kirlilik kontrolü parçalarında kullanılan bu metal bu hafta yüzde 4.4 değer kazandı.

(14:25'te güncellendi)