Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed faiz oranlarını artırmaya hazırlanırken, ABD tahvil faizleri gerileyerek analistleri şaşırtıyor.

2015 yılı dünyanın en büyük tahvil piyasasındaki gelişmeleri pek az insanın tahmin edebildiği bir yıl haline geliyor. Ocak ayından Bloomberg anketine katılan ekonomistler tahvil faizlerinin 2015 yılında Fed sıfır faiz politikasını sonlandırması ile birlikte artış göstereceğini öngörmüştü. Ancak tahvil faizleri yükselmek yerine, yatırımcıların faizlerdeki artışının potansiyel hızını sorgulaması ile geriliyor. Merkez bankasının deflasyondaki yavaşlama ve duraksayan küresel ekonomi karşısında ne kadar hızlı bir hareketlenmeye gidebileceği değerlendiriliyor.

Tokyo merkezli Mizuho Asset Management kıdemli yatırımcılarından Yusuke Ito, “ABD’de sadece deflasyon baskıları görebiliyorum. Dünya ekonomisinin toparlanacağı beklentisi geriliyor. Uzun vadeli ABD Hazine tahvilleri piyasadaki en iyi iddia” dedi.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizinin Tokyo saati ile yüzde 2.05 seviyesine gelmesi ile tahviller büyük bir değişiklik göstermedi. Ağustos 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 99 19/32 oldu. Tahvil faizi Perşembe günü yüzde 2.01 ile 5 haftanın en düşük seviyesine indi. Ito, faizi yıl sonuna kadar yüzde 1.80’e düşeceğini tahmin etti.

Bloomberg ABD Hazine Tahvil Endeksi bu hafta Perşembe günü itibarıyla yüzde 0.7 yükselerek 1 buçuk ayın en büyük artışını kaydetti. Endeks bu yıl yüzde 1.9 yukarıda seyrediyor.