Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, Çin ekonomisinden istikrarlaşma sinyali gelmesi ve ABD’nin aylık istihdam verisinin açıklanması öncesinde haftalık kaybı azaltıyor. İstihdam verisinin dünyanın en büyük petrol kullanıcısı olan ABD’nin işgücü piyasasında iyileşmeye işaret etmesi bekleniyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1.9 kadar yükseldi. İstihdam verisi öncesinde Bloomberg anketine katılan ekonomistler ABD’li işverenlerin Eylül’de 201,000 istihdam sağladığını öngörüyor. Çin’de bu hafta açıklanan fabrika üretimi göstergeleri beklentileri aştı. Rusya Savunma Bakanlığı’nın Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre ülke IŞİD hedeflerine saldırılarda bulundu. Rusya dünyanın en büyük enerji ihracatçısı olma özelliği taşıyor.

Petrol, Ağustos ayında 6 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından 4 haftadan uzun bir süredir varil başına 45 dolara yakın bir seyir izliyor. Ancak ABD’de petrol stokları 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor. Yatırımcı Jim Rogers’a göre petrolün kötü haberleri görmezden gelmesi, genellikle toparlanmanın yakın olduğu anlamına geliyor.

Seul’daki Samsung Futures Inc. emtia analistlerinden Hong Sung Ki, “ABD istihdam verinsin güçlü gelmesi petrol için olumlu olur. Rusya’nun Suriye’de hava saldırıları yapması ile birlikte ABD ile Rusya arasında tansiyonun yükselmesi de petrol için yukarı yönlü baskı yaratıyor” dedi.

Kasım vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 84 sent kadar yükselerek varil başına 45.58 dolar oldu ve Singapur saati ile 14.38’de 45.53 dolardan işlem gördü. Kontrat, Perşembe günü 35 sent gerileyerek 44.74 dolara indi. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.4, bu yıl yüzde 14.6 geriledi.

Kasım vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, yüzde 1.4 veya 66 sent düşüş ile varil başına 45.35 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 2.83 dolar seviyesinde.