Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası'nın Başkan Yardımcısı Yi Gang, Döviz spekülatörlerini engellemek için Tobin vergisi gibi cezalandırıcı önlemler alınması gerektiğini savundu.

Yi, "Çin Finans" dergisinde yayımladığı makalesinde, bu önlemler arasında döviz işlemlerinden alınacak caydırıcı vergi uygulamasının yanı sıra arbitraj geliri sağlamayı amaçlayan kısa vadeli sermaye hareketlerine karşı harç uygulamasının gerekli olduğunu savundu. Analistler, döviz işlemlerine vergi getirilmesinin, yuanı küresel para birimi haline getirme amacıyla çeliştiğine işaret ediyor.

Hong Kong'da bir yatırım danışmanlığı şirketi için çalışan analist Dabiel Chan, Tobin vergisinin uygulanmasının zor olduğunu ve Çine'de bunun uygulanma olasılığını düşük olduğunu söylüyor.

Yi'nin önerileri, Çin hükümetinin yuanın küresel rezerv parası statüsü kazanması için daha serbest kullanılmasını sağlamaya çalıştığı bir dönemde gündeme geldi. Yi'nin önerileri, Çin merkez bankasının yuan işlemleri üzerinde daha fazla denetim kurmasını gerektiriyor. Buna karşılık yuanın, IMF'nin Özel Çekme Hakları sepetine dahil olarak rezerv statüsünü kazanması için Çin'in daha fazla liberalleşmeye gitmesi gerekiyor. Ülke bu amaçla, bankalar arası tahvil ve döviz piyasalarını yabancı merkez bankalarına açtı. Ancak ağustos ayındaki sürpriz devalüasyonun ardından yuanın daha fazla düşeceği beklentisiyle girilen bahisleri caydırmak için bir dizi adım attı.