KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, Cuma günü başlayan toparlanmayı genişleterek ikinci güne taşıyor.

Emtia üreticilerinin hisselerinde yaşanan yükseliş Stoxx Europe 600 Endeksi’nin Londra saati ile 08.13’te yüzde 1.7 yükselmesine öncülük etti. Emtia fiyatlarındaki düşüş ile geçtiğimiz Pazartesi günü yüzde 29 gerileyen Glencore Plc, Hong Kong işlemlerinde yüzde 72 kadar yükselmesinin ardından yüzde 8.2 prim yaptı. ArcelorMittal, Citigroup Inc.’in hisse senedi için alım tavsiyesi vermesi sonrası yüzde 6.2 değer kazandı.

Stoxx 600, yüzde 0.9 kadar bir kaybı silerek Cuma gününü yüzde 0.5 yukarıda tamamladı. ABD’de beklentilerin altında kalan istihdam verisi, Fed’in faiz artışını erteleyeceği spekülasyonu alevlendirdi. Traderlar, Fed’in Mart 2016’da harekete geçeceği iddiasında bulunuyor.

Stoxx 600’ün Nisan ayında ulaşılan rekor yüksek seviyeden geçtiğimiz haftanın sonu itibarıyla yüzde 16 gerilemesinin ardından Avrupa hisselerine iyimserlik geri dönüyor. Endeks, Çin’deki yavaşlamanın küresel toparlanmaya zarar vereceği endişesi ile 29 Eylül’de Ocak ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Öte yadan Volkswagen AG ve Glencore’da yaşanan düşüşler güvenin daha da kötüleşmesine yol açtı. Avrupa hisselerini takip eden exchange-traded fon (ETF), geçtiğimiz hafta 462 milyon dolar ile rekor sermaye çıkışı yaşadı.

Advertisement