Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:30'da güncellendi)

Dolar yükselişini ikinci güne taşıdı ve Mayıs ayından bu yana en uzun düşüş dönemini yaşarken, kayıplarının bir kısmınıı geri aldı.

Dolar, traderların yeniden dikkatlerini diğer büyük ekonomilere nazaran daha güçlü bir konumda bulunan ABD ekonomisine çevirmesi ile birlikte, üçüncü haftaya taşıdığı kaybının bir kısmını geri aldı. Fed'in faiz artırımının zamanlaması konusundaki beklentilerin ötelenmesine karşın, Fed halen, diğer büyük merkez bankalarına göre, parapolitikasını daha önce sıkılaştırma yolunda. Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) parasal gevşemesini genişleteceği görünümü, bankanın İcra Kurulu üyesi Benoit Coeure'yi, Cuma günü politika konusunda beklentilerin yükseltildiğine ilişkin endieşelerini dile getirmek durumunda bıraktı.

Washington'da Commonwealth Foreign Exchange Inc. şef piyasa analisti Ömer Esiner, "Fed, para poltikasının normalleştirilmesi konusunda, önemli merkez bankalarına neredeyse kesin bir şekilde öncülük ediyor," dedi ve "Gördüğümüz verilerin, kısa dolar pozisyonlarının bir kısmını sarsacak denli güçlüydü" şeklinde görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeks, New York saati ile 10:39'da yüzde0.3 yukarıda seyrediyordu. Endeks haftalık bazda ekside ve son beş ayın en uzun düşüş dönemini daha da uzatmaya yöneldi.

Dolar euro karşısında yüzde 0.2 yükselişle 1.1367 seviyesine çıktı. ABD para birimi euro karşısında kaybını üçüncü haftaya taşımaya yöneldi.

ABD'de bugün açıklanan ekonomik veriler, Fed'in faia artırımını çok da bekletmeyeceğini işaret etti. Sanayi üretimi tahminlere paralelçıkarken, Tüketici Güveni endeksi son dört ayda ilk kez yükseldi.

ABD'de gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları, Perşembe günü açıklanan verilere göre, Eylül ayında son üç ayın en hızlı artışını gösterdi. Bunun aksine, Euro Bölgesi'nde enflasyon, AMB'nin parasal genişlemeye başlamasından bu yana ilk kez negatife döndü.

Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme ihtimali, vadeli işlemlerin gösterdiği üzere, Çarşamba günkü seviyesi olan yüzde 27'den yüzde 32'ye çıktı. Bu hesaplamalar, faiz artırımın ardından, efektif fed fonları oranının (gösterge faiz) ortalama yüzde 0.375 seviyesinde kalacağı varsayımına dayanıyor. ABD'de gösterge faiz sıfır ile yüzde 0.25 aralığında.

Singapur'da Barclays Plc Döviz ve faiz strateji müdürü Mitul Kotecha, "ABD faiz çevrimi halen diğer merkez bankalarına göre farklı bir düzlemde," deid ve "Dolar konusunda halen yapıcı düşüncedeyiz, özellikle bazı zayıflıkları gördüğümüz bu gibi seviyelerde" şeklinde görüş bildirdi.

(21:30'da güncellendi)